Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Národnú kultúrnu pamiatku v Nitre, budovu SPU, rekonštruujú

Na snímke rekonštrukcia budovy Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre 31. júla 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na výmenu okien získala dvojmiliónovú dotáciu z eurofondov, ďalšie financie na opravu sklobetónového svetlíka dostala z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nitra 31. júla (TASR) – Päťdesiatročná budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Na výmenu okien získala dvojmiliónovú dotáciu z eurofondov, ďalšie financie na opravu sklobetónového svetlíka dostala z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja na obnovu národných kultúrnych pamiatok na území kraja. Areál SPU sa stal národnou kultúrnou pamiatkou v apríli minulého roka.

"V prípade vzácneho objektu zaradeného do skupiny národných kultúrnych pamiatok je prístup obzvlášť citlivý. Každý zámer a následne zásah je nutné komunikovať s Krajským pamiatkovým úradom a získať ich vyjadrenie, ktoré často majiteľa nehnuteľnosti obmedzuje v možnostiach úprav po technickej, ale aj finančnej stránke," povedala Roberta Štěpánková, prorektorka pre informatizáciu a rozvoj univerzity. Rekonštrukčné práce by mali byť ukončené do začiatku nového akademického roka.

Nitriansky samosprávny kraj schválil univerzite finančné prostriedky vo výške 2900 eur na opravu sklobetónového svetlíka v spojovacej chodbe. Tá prepája tri hlavné pavilóny a sedem posluchární a patrí k najfrekventovanejším priestorom univerzity. "Východná strana je vo vrchnej časti vyplnená pásom sklobetónových tvárnic, ktoré sú miestami poškodené až tak, že ide o havarijný stav. Tvárnice sú popraskané, odpadávajú z nich časti skla smerom do interiéru a exteriéru, a to je nebezpečné. Miestami sú celkom vypadnuté, takže vznikli diery v obvodovom murive. Úprava je dôležitá nielen z hľadiska estetického, ale najmä bezpečnostného," skonštatovala Štěpánková. Projekt spolufinancovaný samosprávnym krajom si vyžadoval 50-percentnú spoluúčasť univerzity. "Pravdepodobne budeme musieť dofinancovať viac ako 50 percent z vlastných prostriedkov," odhaduje prorektorka.

Za národnú kultúrnu pamiatku bolo vyhlásených deväť pôvodných objektov v areáli SPU, vzájomne prepojených spojovacími chodbami. Vysokoškolský komplex SPU bol postavený v rokoch 1961 až 1966 podľa projektu architekta Vladimíra Dedečka a Rudolfa Miňovského z roku 1959. Patrí k najvýznamnejším realizáciám tohto druhu na Slovensku a zároveň je jedným z najkvalitnejších diel domáceho povojnového modernizmu. O tom, že budova SPU bola a je všeobecne uznávaným dielom, svedčí aj jej zaradenie do ankety ministerstva výstavby Slovenská stavba 20. storočia (2001), kde zvíťazila v kategórii občianskych stavieb, či mnohé dobové ocenenia architekta, z ktorých najvýznamnejšia bola Jurkovičova cena za architektúru (1966).