Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Na výstavu v Topoľčiankach prišli najkrajšie kone z celého Slovenska

Ušľachtilé kone chovateľov z celého Slovenska môžu dnes obdivovať návštevníci Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na celoslovenskú výstavu sem prišlo prezentovať výsledky svojej práce 40 chovateľov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Novinkou na dnešnej výstave sú aj takzvané netradičné plemená koní, napríklad španielske a frízske kone.

Topoľčianky 28. júna (TASR) – Ušľachtilé kone chovateľov z celého Slovenska môžu dnes obdivovať návštevníci Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na celoslovenskú výstavu sem prišlo prezentovať výsledky svojej práce 40 chovateľov.

Ako informovali organizátori, celkovo je hodnotených 50 koní. Diváci si môžu pozrieť tradičné plemená, akými sú arabský plnokrvník, nónius, furioso a lipican. "Nechýbajú ani chladnokrvné plemená koní norik muránskeho typu a plemená welsh pony a shetlandský pony. Kone posudzujú zahraniční a domáci hodnotitelia podľa pravidiel medzinárodných šampionátov," uviedol Emil Kovalčík z Národného žrebčína Topoľčianky.

Novinkou na dnešnej výstave sú aj takzvané netradičné plemená koní, napríklad španielske a frízske kone. Celkovým šampiónom výstavy sa stane najvyššie obodovaný a najkrajší kôň výstavy. "Víťaz môže pochádzať z vekových kategórií od jedného roka, prípadne aj zo starších kategórií, či už z plemenných žrebcov, alebo plemenných kobýl," vysvetlil Kovalčík. Súčasťou výstavy sú aj prezentačné trhy chovateľských a športových potrieb pre jazdcov a chovateľov. Podujatie zorganizoval Národný žrebčín Topoľčianky spolu so Zväzom chovateľov koní na Slovensku.