Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nástupište 1-12 v Topoľčanoch predstavuje manipulácie so zvukom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Autorka Katarína Marošiová využíva zvuky vytvorené konkrétnym manipulovaním s materiálmi, objektmi, ľuďmi a ich vlastnými zvukovými prejavmi.

Topoľčany 15. mája (TASR) – Na tvorbu, pohyb a šírenie zvuku v konkrétnom priestore sa zameriava inštalácia Phase modulations, ktorá sa začína v Nástupišti 1-12 v podchode autobusovej stanice Topoľčany. Autorka Katarína Marošiová využíva zvuky vytvorené konkrétnym manipulovaním s materiálmi, objektmi, ľuďmi a ich vlastnými zvukovými prejavmi. Tieto zvuky následne spracováva v digitálnom prostredí v softvéri Pure Data, informovala Zuzana Novotová Godálová z Nástupišťa 1-12. Výstava potrvá do 26. mája.

Inštalácia prezentuje manipulácie so zvukom, materiálom a priestorom. Autorka vystupuje do priestoru a realizuje vlastné vokálne interpretácie zvukových kompozícií v kombinácii s minimalistickým manipulovaním rúrkami - objektmi, ktoré si vybrala na základe ich akustických vlastností a schopnosti šíriť zvuk špecifickým spôsobom.

Cieľom inštalácie je zobraziť proces vznikajúcej práce v kontexte interaktívnych procesov prostredníctvom autorských manipulácií s objektami, zvukom a autorským prejavom. Návštevníci výstavy majú možnosť vidieť a počuť vznikajúce dielo a zároveň zažiť atmosféru priestoru, kde sa manipulácie so zvukom odohrávajú.