Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Rozšírenie zákazu pitia alkoholu na verejnosti v Nitre sa odkladá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mesto chce najskôr do VZN zapracovať výhrady nitrianskej okresnej prokuratúry.

Nitra 29. júna (TASR) – Rozšírenie zákazu popíjania alkoholu na verejných priestranstvách v Nitre sa odkladá. Dôvodom je protest prokurátora, ktorý napadol celé všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty. Práve jeho novelizáciou chcela radnica docieliť, aby sa rozšíril počet ulíc, na ktorých nebude možné verejne piť alkoholické nápoje. O pripravenom dodatku k VZN však poslanci na svojom júnovom rokovaní napokon nehlasovali.

Mesto chce najskôr do VZN zapracovať výhrady nitrianskej okresnej prokuratúry a až potom bude zastupiteľstvo hlasovať o novelizácii nariadenia a o obmedzení popíjania alkoholu na nitrianskych uliciach. "Pre protest prokurátora bolo potrebné materiál z rokovania stiahnuť. Ten sa síce netýka rozšírenia počtu ulíc, na ktorých bude zakázané požívať alkoholické nápoje, ale týka sa odstraňovania snehu, udržiavania čistoty a tak ďalej. Tak sme dohodli na mimoriadnom rokovaní mestskej rady, že protestu prokurátora vyhovieme a všetky náležitosti zapracujeme do nového VZN. Dá sa očakávať, že v septembri tento návrh príde na rokovanie zastupiteľstva," vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

V prípade, že mestskí poslanci v septembri dodatok k VZN o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty schvália, pôjde už o tretie rozšírenie zoznamu ulíc, na ktorých sa nesmie na verejnosti piť alkohol. Problémy s popíjaním prevažne mladých ľudí priamo na chodníkoch v centre mesta riešila radnica po prvý raz prijatím VZN ešte na jeseň 2007. Podľa jeho ustanovení sa zakazovalo popíjať v centre mesta a na hradnom kopci.

Po novelizácii VZN v roku 2009 sa zákaz konzumácie na verejných priestranstvách rozšíril prakticky na celé staré mesto, od hradu a pešej zóny až po železničnú stanicu. Zákaz už okrem toho neplatil iba počas víkendu, ale po celý týždeň. Podľa nového dodatku k VZN o dodržiavaní poriadku a čistoty sa má zákaz požívania alkoholu na verejných priestranstvách rozšíriť na ďalšie priestory. Beztrestne popíjať alkohol na verejnosti tak nebude možné na takmer 120 uliciach v rôznych častiach mesta.