Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Chrípka zatvorila desiatky škôl po celom Nitrianskom kraji

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Z dôvodu chrípkovej epidémie boli zakázané aj návštevy na lôžkových oddeleniach novozámockej nemocnice.

Nitra 19. februára (TASR) – Chrípka v Nitrianskom kraji je aj naďalej na vzostupe. Pre vysokú chorobnosť muselo byť v minulom kalendárnom týždni prerušené vyučovanie v 43 školách a škôlkach. Z dôvodu chrípkovej epidémie boli zakázané aj návštevy na lôžkových oddeleniach novozámockej nemocnice.

Podľa údajov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo v siedmom kalendárnom týždni hlásených celkovo 15.726 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku a chrípke podobné ochorenia v 3966 prípadoch. „Predstavuje to nárast chrípky o 9,9 percenta oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu,“ informoval RÚVZ.

Najviac chorých bolo v skupine detí do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 439 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 47,4 percenta zápalov prínosových dutín, 21,9 percenta zápalov pľúc a 30,7 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 75 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 68 percent lekárov pre dospelých.

Pre vysoký počet ochorení na chrípku je v každom okrese Nitrianskeho kraja zatvorených niekoľko školských zariadení. Celkovo bolo pre vysokú chorobnosť prerušené vyučovanie v 23 materských školách, jednej základnej škole s materskou školou, 17 základných školách a vo dvoch stredných školách.