Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Záplavy a popadané stromy, nitrianski hasiči mali plné ruky práce

Foto z miesta zásahu. Foto: Prezídium Hasičského a záchranného zboru (FB)

Kritická situácia nastala už počas víkendu predovšetkým v obci Belá v okrese Nové Zámky.

Nitra 18. júna (TASR) – Hasiči v Nitrianskom kraji majú za sebou v uplynulých dňoch množstvo technických výjazdov, ktoré si vynútilo daždivé počasie. Kritická situácia nastala už počas víkendu predovšetkým v obci Belá v okrese Nové Zámky.

Po vytrvalom daždi tam bol už v sobotu (13. 6.) vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity po prívalových dažďoch. „Hoci sa situáciu podarilo dostať pod kontrolu, búrková činnosť v stredu 17. júna spôsobila ďalšie komplikácie. Po vytrvalom daždi zasiahla jeden z domov prívalová vlna, ktorá sa doňho valila z okolitých polí. Postupne začala voda zaplavovať aj ďalšie rodinné domy a pivnice,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).



Z Krajského riaditeľstva HaZZ v Nitre bol do obce vyslaný bager, ktorým hasiči vykopali priekopu na odkláňanie vody mimo zastavaného územia. „Vďaka efektívnej spolupráci profesionálnych hasičov s členmi okolitých dobrovoľných hasičských zborov sa podarilo vybudovať aj provizórnu bariéru z vriec na usmernenie dažďovej vody. Vo večerných hodinách sa na okresnom krízovom štábe rozhodlo, že pomocné práce v obci nebudú viac potrebné, keďže nehrozili ďalšie búrky. Hasiči sa neskoro večer vrátili na svoje základne,“ povedala Farkasová.

Ako doplnila, v súvislosti s nepriaznivým počasím zasahovali hasiči v ďalších lokalitách Nitrianskeho kraja. „Šlo o odstraňovanie popadaných stromov, a to v lokalitách Plášťovce a Želiezovce,“ dodala Farkasová.