Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Nitriansky kraj

Výskum Na Nitrianskom hrade odkryl mohutný komorový val z 11. storočia

Na Nitrianskom hrade aj tento rok pokračujú archeologické vykopávky, ktoré patria k najväčším na Slovensku. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem dobre zachovaného opevnenia sa vedcom podaril aj ďalší zaujímavý objav.

Nitra 1. júla (TASR) – Na Nitrianskom hrade aj tento rok pokračujú archeologické vykopávky, ktoré patria k najväčším na Slovensku. V priebehu dôležitého výskumu pred vstupom na hrad sa vedci cez kubíky zeminy doslova prekopávajú jednotlivými obdobiami.

Podľa slov riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Mateja Ruttkaya sa tu už vlani podarilo nájsť mimoriadne zachovanú románsku hradbu. Tento rok archeológovia narazili na mohutný val. „My ideme postupne po storočiach dole a teraz sme v situácii, keď sa skúma opevnenie zo začiatku 11. storočia. Je to takzvaný komorový val, ktorý je veľmi široký a rozsiahly,“ vysvetlil.

Okrem dobre zachovaného opevnenia sa vedcom podaril aj ďalší zaujímavý objav. „Už tam máme aj hroby, ktoré vlastne netvoria súvislé pohrebisko, ale vieme, že sú určite staršie ako ten val. Podľa všetkého to budú veľkomoravské hroby, ktoré ale netvoria súvislé pohrebisko, ale sú tak rôzne roztratené. To čo nám stále chýba, sú doklady veľkomoravského opevnenia. Mysleli sme, že bude prebiehať aj priestorom, kde sa robí výskum, ale jednoducho tam nie je. Teraz je otázka, či sa tiahne smerom k morovému stĺpu, alebo je už neskoršou činnosťou úplne zničené,“ hovorí Ruttkay.

Fotogaléria: Archeologické vykopávky na Nitrianskom hrade


Rozsiahly výskum

Na Nitrianskom hrade aj tento rok pokračujú archeologické vykopávky, ktoré patria k najväčším na Slovensku.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Rozsiahly výskum pred vstupom na Nitriansky hrad je pre vedcov významný aj tým, že pomohol odhaliť viaceré dôležité etapy vo vývoji opevnenia. Už vlani sa tu pri výskume odkryla veľmi dobre zachovaná románska hradba, momentálne sa skúma mohutný komorový val z prvej polovice 11. storočia. Z predchádzajúcich výskumov sú doložené aj časti veľkomoravského opevnenia, či renesančnej palisády. „To znamená, že tu máme v skratke veľmi dobre zachovaný celý vývoj opevnení od deviateho cez 16. storočie až po novú priekopu, ktorá súvisí už s dnešným opevnením hradu,“ vysvetľuje Ruttkay.

Okrem včasnostredovekých nálezov sa archeológom podarilo objaviť veľké množstvo nálezov aj z iných období. Pochádzajú už z mladšej doby kamennej, ale aj zo staršej doby bronzovej, či z laténu, teda z čias, keď naše územie obývali Kelti. „Žiaľ, tie staršie nálezy nie sú v pôvodných situáciách, ale sú narušené stredovekými objektmi. To znamená, že osídlenie hradného kopca v tom 10. až 12. storočí muselo byť veľmi intenzívne. Pre nás je momentálne kľúčový výskum opevnenia z 11. storočia a samozrejme pohrebiska z čias Veľkej Moravy,“ dodal Ruttkay.