Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Stredovekým letom sa na Nitrianskom hrade začala turistická sezóna

Ilustračné foto. Foto: TASR

Počas celej turistickej sezóny môžu turisti navštíviť v areáli Nitrianskeho hradu Katedrálu - Baziliku svätého Emeráma, Diecézne múzeum, kazematy i Gotickú priekopu.


Nitra 10. mája (TASR) – Stredovekým letom sa dnes začala letná turistická sezóna na Nitrianskom hrade. Pestrý program zameraný najmä na rodiny s deťmi sa bude konať každú druhú nedeľu v mesiaci až do 13. septembra. Prezentáciu dobového života pripravilo Nitrianske biskupstvo v spolupráci s Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu.

V Diecéznom múzeu víta turistov stredoveký mních, ktorý oboznámi návštevníkov so stredovekou vzdelanosťou, metódami memorovania či spôsobom výučby písania hlaholiky.

Po prehliadke múzea pokračuje program návštevou veľkomoravského veľmoža vo Vazulovej veži, kde je pripravená prezentácia historických zbraní a doplnkov odievania vrátane vysvetlenia ich funkcie, historických súvislostí ich vzniku a vývoja. Pri vstupe do veže majú turisti možnosť vidieť, ako sa kedysi vyrábali šperky a ako sa pracovalo s drevom a kožou.

V Gotickej priekope sa dozvedia, aké dary prírody využívali Slovania v kuchyni a aké rituály sa používali v domácnosti. Ochutnajú dnes už neznáme nápoje z kuchyne našich predkov, ako aj tradičný nápoj - medovinu. „Nielen deti si môžu otestovať svoje zručnosti v zábavnom mestečku, kde sú k dispozícii okrem streľby z luku aj hod vrhacou sekerkou, chôdza na chodúľoch a iné atraktivity. Stredovekú atmosféru dotvára živá dobová hudba na nádvorí Nitrianskeho hradu,“ informovala Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Počas celej turistickej sezóny môžu turisti navštíviť v areáli Nitrianskeho hradu Katedrálu - Baziliku svätého Emeráma, Diecézne múzeum, kazematy i Gotickú priekopu. Od začiatku júla by mala byť sprístupnená katedrálna veža, na ktorej aktuálne finišujú rekonštrukčné práce. Návštevníci budú môcť po schodoch vystúpiť na balustrádu, z ktorej je jedinečný výhľad na mesto a okolie. Diecézne múzeum sa kultúrnym programom 16. mája počas Medzinárodného dňa múzeí a galérií zapojí do Noci múzeí, na Noc kostolov 29. mája sa pripravuje Katedrála sv. Emeráma. V mesiacoch júl a august sa uskutoční tradičné Leto na Nitrianskom hrade, séria piatkových premietaní v Gotickej priekope.

Festival chutí otvorí letnú turistickú sezónu pod Zoborom


Víkendový Festival chutí Nitrianskeho kraja otvorí v sobotu 6. júna letnú turistickú sezónu pod Zoborom. Jahodová Nitra, ktorá už po dva roky spája gastronomické špeciality s odkazom na pestovanie a zber jahôd v Nitrianskom kraji, mala dosiaľ charakter ľudovejšieho jarmoku.

„Tento rok predstaví nielen regionálne špeciality a pestovateľov, ale aj reštaurácie, pražiarne výberovej kávy, čokoládovne, malé pivovary, liehovary aj vinárov,“ informovala Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu, ktorá Festival chutí pripravila spoločne s Nitrianskym samosprávnym krajom, Mestom Nitra, Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch a Krajským osvetovým strediskom v Nitre. Organizátori vybrali len prevádzky z Nitrianskeho kraja, ktoré si udržujú stabilnú úroveň alebo ponúkajú výnimočné delikatesy. Vo viacerých stánkoch sa bude variť naživo, nebudú chýbať ochutnávky, praženie kávy a barmanský stánok.

Do festivalu sa Dňom otvorených dverí zapojilo nitrianske Divadlo Andreja Bagara, atraktívny program bude pre návštevníkov pripravený na Svätoplukovom námestí i na celej pešej zóne a Kupeckej ulici. Jednou zo slovenských tradícií, ktorá sa vďaka vinárstvu viaže na Nitru i celý Nitriansky kraj, je svätourbanská tradícia. Práve sviatku svätého Urbana bude patriť úvod popoludňajšieho programu na hlavnom pódiu v podaní folklórnych súborov Borinka a Jelenec. Zmenu rytmu sľubuje dynamický tanec mladých nitrianskych talentov z Tanečnej školy Old School Brothers či Akadémia tanca. V programe sa predstaví speváčka Ivanna Bagová, jihlavská folkrocková kapela Jak chceš i Homage á Karol Duchoň v podaní Luda Kuruca.

Po úspešnom minuloročnom prvom ročníku pokračuje tradícia stretávania sa bubeníkov v Nitre. Na druhom ročníku Medzinárodného festivalu bubnov a perkusií Drumpoint Slovakia 2015 sa predstavia bubeníci z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska. Spolu s domácimi slovenskými kapelami budú divákov zabávať v centre mesta. Rytmus, energia a krásny zvuk exotických brazílskych bubnov sa budú niesť pešou zónou počas celého popoludnia. Vystúpenia ôsmich bubeníckych kapiel vyvrcholia večerným programom na Svätoplukovom námestí, kde sa na pódiu stretne rekordný počet bubeníkov. Okrem nich sa do večerného programu zapoja aj tanečníčky zo skupiny Sangre Nueva v karnevalových kostýmoch, hudobníci aj speváci. Vyvrcholením večera bude vystúpenie známej slovenskej ska formácie Polemic.

Súčasťou víkendovej ponuky budú i ďalšie podujatia. V Starom divadle Karola Spišáka sa uskutoční už 17. ročník prehliadky divadiel krajín V4 Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás, Mlyny Cinemas Nitra ponúknu 23. ročník celoštátnej postupovej súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama 2015. Nedeľa bude patriť otváraciemu koncertu 25. ročníka Medzinárodného festivalu sakrálnej hudby Musica sacra v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre.