Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre sa zapoja do budovania Kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Centrum cesty bude vo Velehrade na Morave, odkiaľ bude predĺžená aj na Slovensko.

Nitra 9. júna (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vstúpi do záujmového združenia Kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, ktoré založil Zlínsky kraj. Cieľom združenia je realizácia rovnomenného projektu, vďaka ktorému má vzniknúť Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda. Jej centrum bude vo Velehrade na Morave, odkiaľ bude predĺžená aj na Slovensko. „Prispeje k rozvoju kultúrnej a púťovej turistiky. Jej trasa povedie cez Slovensko prostredníctvom NSK, mesta Nitra, Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a ďalších partnerov,“ informoval Úrad NSK.

K hlavným cieľom projektu je okrem odborného výskumu aj posilnenie vedomia, histórie a európskeho kultúrneho dedičstva, výmena mladých Európanov v oblasti kultúry a vzdelávania, podpora súčasnej kultúrnej a umeleckej praxe a rozvoj cestovného ruchu a kultúry. Kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda má mať tri trasy. Prvá bude viesť z Velehradu do Starého Města a Mikulčíc na moravskej strane, odkiaľ pôjde do Kopčian, Devína a Nitry na Slovensku. Druhá bude z Velehradu smerovať do Starého Města, Trenčína, Pobedimu, Ducového, Nitrianskej Blatnice, Bojnej, Nitry, Kostolian pod Tribečom, Starého Tekova, Bíne a Štúrova až po Ostrihom a Blatnohrad v Maďarsku. Rovnaká bude aj tretia trasa, ktorá sa však bude končiť už v Kostoľanoch pod Tribečom.

Ako uviedla vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry na Úrade NSK Ľubica Libová, kraj chce na realizáciu projektu využiť okrem svojich zdrojov aj finančné prostriedky z fondov Európskej únie v novom Programovom období 2014 až 2020. „Zapojenie NSK do medzinárodného projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda poskytuje príležitosť začleniť náš kraj do európskych trás kultúrnej a púťovej turistiky, a tým využiť bohatý potenciál historického, kultúrneho a prírodného bohatstva, ktorým disponuje. Okrem rozvoja cestovného ruchu a vytvorenia nových pracovných príležitostí by to nepochybne prispelo aj k propagácii NSK doma i v zahraničí,“ skonštatovala Libová.

Národným koordinátorom projektu na Slovensku má byť NSK, ďalšími partnermi sú TSK a mesto Nitra. Záujem o spoluprácu na budovaní Kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda už prejavil aj Archeologický ústav SAV v Nitre, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Ústav pre výskum kultúrneho dedičstva Konštantína a Metoda v Nitre, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Ponitrianske múzeum v Nitre, Nitrianska galéria, Diecézne múzeum Nitrianskeho biskupstva, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre.