Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Laureátmi Akademickej Nitry 2021 sú Hornád a Aurora Borealis

Na archívnej snímke folklórny súbor Hornád. Foto: TASR František Iván

Obaja laureáti získali typickú cenu festivalu – ozembuch.

Nitra 7. júla (TASR) – Laureátmi 42. ročníka medzinárodného akademického folklórneho festivalu Akademická Nitra 2021 sa stali folklórny súbor Hornád z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a ruský súbor Aurora Borealis z Herzenskej štátnej pedagogickej univerzity v Petrohrade. Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota.

Ako informovala Jana Černáková z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorá je spoluorganizátorom festivalu, porota hodnotila súťažné choreografie 16 neprofesionálnych vysokoškolských súborov zo štyroch krajín. Obaja laureáti získali typickú cenu festivalu – ozembuch. Výraz s hlavou čerta mu prepožičal jeho tvorca, umelec Róbert Žilík.

Festival sa začal v pondelok 5. júla, keď sa na Svätoplukovom námestí v Nitre predstavila časť folklórnych súborov – domáci Zobor, Gymnik a Technik z Bratislavy, Trnafčan z Trnavy, Poľana zo Zvolena. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu na festival do Nitry neprišili zástupcovia ani jedného zahraničného účastníka z Ruska, Česka a Maďarska. Porotcovia hodnotili súťažné choreografie zaslané vo forme videozáznamov, potvrdila Černáková.

Jednu z cien tohtoročného festivalu získal folklórny súbor Poľana z Technickej univerzity vo Zvolene za súťažný programový blok z Čierneho Balogu. Toto mesto a univerzita by sa o rok mali stať ďalším organizátorom festivalu – tentoraz Akademického Zvolena 2022.