Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra má schválený rozpočet na budúci rok

Primátor Nitry Jozef Dvonč Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Radnica bude mať na budúci rok vyrovnané hospodárenie s príjmami i výdavkami v hodnote 49.787.300 eur.

Nitra 17. decembra (TASR) – Nitrianski mestskí poslanci dnes schválili rozpočet mesta na rok 2016. Radnica bude mať na budúci rok vyrovnané hospodárenie s príjmami i výdavkami v hodnote 49.787.300 eur. Najviac financií by do mestskej pokladnice malo pritiecť z dani z príjmov fyzických osôb. Celkovo by malo ísť o sumu 23 miliónov eur, čo je o takmer 1,5 milióna eur viac ako v tomto roku. Z hľadiska výdavkov zaznamenala najvyšší nárast platba pre prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy Arriva Nitra, a.s., ktorému mesto zaplatí za výkony vo verejnom záujme 3,5 milióna eur, čo je o 1,1 milióna eur viac ako tento rok. O rovnakú sumu narástli aj výdavky mesta na dlhovú službu.

"Som veľmi rád, že rozpočet bol schválený, pretože to je základ na to, aby sme mohli normálne fungovať, bez rizika rozpočtového provizória. Rozpočet sa pripravoval prakticky od augusta, bez zvýšenia daňového zaťaženia obyvateľov mesta. Každý rok sa snažíme vychádzať z odhadu, ktorý dáva ministerstvo financií na daň z príjmu fyzických obyvateľov a dnes sme zhruba na 97 % tejto prognózy. Rozpočet je zhruba na úrovni 50 miliónov eur, ale to je číslo, ktoré nie je definitívne, pretože doň nie sú započítané projekty financované z Európskej únie (EÚ)," uviedol primátor Jozef Dvonč. Práve mimorozpočtové príjmy z dotácií a fondov EÚ môžu podľa jeho slov výrazne zvýšiť príjmovú časť rozpočtu. "Je tam reálny predpoklad navýšenia. Aj tento rok skončíme hospodárenie niekde na úrovni 62 až 63 miliónov eur a začínali sme rok na 47 miliónoch eur. Ten rozpočet je teda živý materiál, ktorý sa bude v priebehu roka vyvíjať," pripomenul Dvonč.

Zdroje, ktoré sa mestu podarí dodatočne získať do rozpočtu, budú podľa primátora slúžiť predovšetkým na investície. Z fondov EÚ plánuje mesto vybudovať materskú školu a kreatívne centrum v areáli bývalých kasární pod Zoborom. Ďalšie financie majú smerovať do výstavby cyklotrás. "Uvidíme, aké výzvy budú v oblasti školstva, lebo tam máme pripravené viaceré projekty na rekonštrukcie elektroinštalácie škôlok. No a čo sa týka našich vlastných investícií, tak určite budeme klásť dôraz na ďalšie opravy komunikácií a chodníkov a dokončíme azylový dom, ktorý by mal byť hotový v marci," skonštatoval Dvonč.

K významným investičným akciám v budúcom roku budú patriť aj práce na rekonštrukcii zimného štadióna. Mesto okrem toho plánuje prostredníctvom svojej dcérskej Nitrianskej investičnej spoločnosti zmodernizovať futbalové štadióny v parku na Sihoti a na sídlisku Čermáň. "Okrem toho sa do roku 2016 presúvajú aj investičné akcie z tohto roku v hodnote približne 1,9 milióna eur," doplnil Dvonč.