Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Pod Zoborom hľadájú spôsob, ako prestavať letné kúpalisko

S týždenným predstihom otvorili v sobotu 13. júna 2015 nitrianske letné kúpalisko. Podľa pôvodného termínu tu mala tohtoročná letná sezóna začať 20. júna, pre očakávané vysoké víkendové teploty však radnica spustila prevádzku kúpaliska už 13. júna od desiatej hodiny. K dispozícii je všetkých päť bazénov, tobogan však zostane aj tento rok mimo prevádzky. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča bude nutné o prestavbe letného kúpaliska ešte diskutovať.

Nitra 17. júna (TASR) – Nitrianska radnica hľadá spôsob, ako prebudovať letné kúpalisko na zariadenie s celoročnou prevádzkou. Po tom, ako poslanci odmietli ponuku súkromného investora, vypracoval magistrát analýzu o možnostiach financovania investície z mestských, prípadne úverových zdrojov. Podľa nej si dostavba kúpaliska vyžiada sumu približne 12 miliónov eur. V prípade, že by investorom bolo iba mesto, dva milióny eur by na stavbu chcelo získať z predaja majetku a zvyšných 10 miliónov eur by tvorili zdroje z troch úverov, ktoré by radnica čerpala v rokoch 2016 až 2018.

Analýza počíta aj s možnosťou, že investorom bude Nitrianska investičná spoločnosť stopercentne vlastnená mestom. To by do základného imania svojej dcérskej firmy vložilo nepeňažný vklad v podobe areálu kúpaliska a tiež dva milióny eur získaných z predaja majetku. Ďalších osem miliónov eur by si firma požičala prostredníctvom bankových úverov. „Spoločnosť bude vlastniť majetok, bude mať vlastné zdroje a dostatočné základné imanie. Následne si bude môcť vziať úver, za ktorý mesto nebude ručiť a nebude sa ani zarátavať do dlhu mesta,“ uviedol vedúci odboru ekonomiky a rozpočtu na mestskom úrade Ivan Daniš. Podľa jeho slov je však zrejmé, že iba z príjmov z prevádzky kúpaliska nebude Nitrianska investičná spoločnosť schopná úvery splácať. Preto by sa jej činnosť musela doplniť o ziskové činnosti, napríklad prenájom športových zariadení za trhové ceny, prípadne by získala možnosť vyberať v Nitre poplatky za parkovné.

Viacerým mestským poslancom sa ani jedno z navrhovaných riešení nepozdáva. Upozorňujú na otázky, na ktoré analýza nedáva odpovede. „Čo sa stane, ak sa mestu nepodarí predať majetok v hodnote dvoch miliónov eur? Neuvádza ani to, ako sa nahradí 500.000 eur, ktoré z parkovného získavajú Mestské služby a o ktoré by prišli, ak by sa táto činnosť presunula na Nitriansku investičnú spoločnosť,“ pripomenul mestský poslanec Ján Greššo. „Nemyslím si, že sme v takej situácii, aby sme si mohli zobrať úver 12 miliónov eur. Bavme sa radšej o rekonštrukcii súčasného kúpaliska alebo o oprave mestského kúpeľa,“ navrhuje poslanec Peter Oremus. Aj iní členovia mestského zastupiteľstva si myslia, že mesto by malo riešiť problémy, ktoré sú akútnejšie než prestavba kúpaliska. Tá podľa nich navyše vyvoláva u časti obyvateľov mesta obavy, že po prebudovaní kúpaliska na zariadenie s celoročnou prevádzkou sa cena vstupného neúmerne zvýši.

Ďalší poslanci dostavbu kúpaliska podporujú. Podľa nich to súčasné nezodpovedá úrovni krajského mesta. „Musíme investovať aj do nadčasových vecí. Ak by sme sa starali iba o to najnutnejšie, tak by sme nemali vynovené námestia, ani opravené budovy. Peniaze boli aj budú, treba sa do tohto projektu vrhnúť,“ myslí si poslanec Ivan Gavalovič. Viacerí jeho kolegovia však pripomínajú, že by si mesto malo najskôr zadefinovať, ako by kúpalisko s celoročnou prevádzkou vlastne malo vyzerať. „Musíme si povedať, čo tam vlastne chceme mať, koľko bazénov, aké vybavenie... Nič také zatiaľ nezaznelo,“ pripomenul poslanec Miloš Dovičovič.

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča bude nutné o prestavbe letného kúpaliska ešte diskutovať. „Určite bude do konca júna spoločné stretnutie s poslancami o tom, ktorým smerom sa vybrať a nebudeme hovoriť iba o kúpalisku, ale aj o ďalších investičných zámeroch,“ povedal Dvonč.