Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra vlani vybrala na niektorých daniach viac, ako očakávalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plánovaný rozpočet mierne prekročili aj príjmy z daní za ubytovanie, čo podľa magistrátu signalizuje pravdepodobnú stabilizáciu cestovného ruchu v Nitre.

Nitra 10. marca (TASR) – Nitrianskej radnici sa v uplynulom roku darilo napĺňať bežné príjmy lepšie, ako plánovala. Kým rozpočet v tejto položke počítal so sumou 46.045.556 eur, do mestskej pokladne prišlo o 395.014 eur viac. Podľa magistrátu sa pod navýšenie bežných príjmov podpísal predovšetkým lepší výber miestnych daní. „Pozitívne možno hodnotiť predovšetkým 104,5-% plnenie vlastných príjmov z dane z nehnuteľností. Na úrovni 102,7 % boli príjmy z vlastníctva a plánovanú sumu prekročili aj príjmy z podnikania. V čerpaní bežných výdavkov rozpočtu sa prejavili aj úspory, ktoré dosiahli úroveň 1.042.594 v položkách rutinná a štandardná údržba, materiál a splácanie úrokov,“ informovala radnica.

Mestu v roku 2014 pomohol aj vyšší výnos dane z príjmov fyzických osôb, pri ktorom došlo k 6,6-% medziročnému nárastu. Vďaka tomu radnica získala do rozpočtu o 318.000 eur viac, ako plánovala. Vyššie príjmy získalo mesto aj z dane z nehnuteľností. Kým v rozpočte na rok 2014 sa počítalo s výberom vyše 7,7 milióna eur, do mestskej pokladne napokon prišlo viac ako 8 miliónov eur. „K prekročeniu plánovaných príjmov došlo hlavne z dôvodu zlepšenej platobnej disciplíny daňovníkov, úspešnému vymáhaniu nedoplatkov na základe výziev na zaplatenie a následných daňových a exekučných konaní. Okrem toho boli na základe vykonaných kontrol vyrubené a uhradené aj pokuty a penále,“ uvádza sa v stanovisku mesta.

Plánovaný rozpočet mierne prekročili aj príjmy z daní za ubytovanie, čo podľa magistrátu signalizuje pravdepodobnú stabilizáciu cestovného ruchu v Nitre, ku ktorej dochádza po výraznejšom poklese v minulých rokoch. Nárast príjmov zaznamenalo mesto aj v prípade dane za užívanie verejného priestranstva, pod ktorý sa podpísali poplatky za letné terasy, trhy a viaceré rozkopávky a stavebné práce na verejných komunikáciách. Ďalšie príjmy mesto získalo z predaja parkovacích kariet.