Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Na Akademickej Nitre sa predstaví 16 folklórnych súborov zo 4 krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lenka Krošláková

Nad medzinárodným akademickým festivalom neprofesionálnych folklórnych súborov Akademická Nitra 2021 prevzala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová.

Nitra 5. júla (TASR) – Odovzdaním štafety festivalu Akademická Nitra ďalšiemu organizátorovi, Technickej univerzite Zvolen, ktorá pripraví Akademický Zvolen 2022, sa v pondelok začal v Nitre 42. ročník medzinárodného akademického folklórneho festivalu. Súťažné choreografie predstaví 16 neprofesionálnych vysokoškolských folklórnych súborov zo štyroch krajín.

Nasledujúce dva súťažné večery sa uskutočnia online 6. a 7. júla, hodnotiť ich bude sedemčlenná medzinárodná porota,“ informovala o tom Jana Černáková z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorá je spoluorganizátorom festivalu.

Porotcovia online zhodnotia súťažné choreografie zaslané vo forme videozáznamov folklórnych súborov zo Slovenska, z Česka, Maďarska a Ruska. Slovenské vysoké školy budú reprezentovať súbory Borievka (Technická univerzita v Košiciach), Čebrať (Katolícka univerzita v Ružomberku), Ekonóm (Ekonomická univerzita v Bratislave), Gymnik (Univerzita Komenského v Bratislave), Hornád (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Mladosť (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Poľana (Technická univerzita vo Zvolene), Ponitran (Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre), Stavbár (Žilinská univerzita v Žiline), Technik (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Torysa (Prešovská univerzita v Prešove), Trnafčan (Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave) a Zobor (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre).

Nad medzinárodným akademickým festivalom neprofesionálnych folklórnych súborov Akademická Nitra 2021 prevzala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová. Festival ako organizátori pripravujú Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Fond na podporu umenia, ktorý festival podporil z verejných zdrojov.