Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra: Na mestskej tržnici vznikol verejný skleník

Ilustračbá snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Študenti Ústavu krajinnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU pomáhali pri realizácii projektu.

Nitra 15. mája (TASR) - V priestoroch Mestskej tržnice v Nitre je od začiatku mája umiestnený verejný skleník. Ekologická inštalácia vznikla ako projekt v rámci kandidatúry Nitry na Európske hlavné mesto kultúry 2026. Má poukazovať na vážnosť klimatickej krízy, s ktorou si dokáže ľudstvo poradiť len spoločnými silami, informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre Renáta Chosraviová. Študenti Ústavu krajinnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU pomáhali pri realizácii projektu.

Verejný skleník je podľa slov pedagóga SPU Miroslava Čibika symbolom toho, čo sa práve deje s našou planétou. Jeho umiestnenie vo verejnom priestore je zámerné. "Bude odkázaný na starostlivosť nás všetkých, rovnako ako naša planéta," povedal Čibik.

Inštalácia sa skladá zo štyroch menších modulov, preto ju možno dočasne umiestňovať aj na iných miestach. Moduly sú zároveň multifunkčné a dokážu slúžiť aj ako atypický priestor na oddych či menšie kultúrne podujatia, diskusie a prednášky.