Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre zostávajú pitníky a rozprašovače vodnej pary zatvorené

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vo fontánach musí mesto používať dezinfekciu, ktorá je spolu s ďalšími nákladmi na fontány, ako sú energie či voda, hradená z rozpočtu Strediska mestských služieb.

Nitra 28. júna (TASR) – Napriek horúčavám a výstrahám Slovenského hydrometeorologického ústavu pred vysokými teplotami zostávajú v Nitre pitníky a vodné brány zatvorené. „Hygienici nám zatiaľ nepovolili spustiť pitníky ani rozprašovače vodnej pary. Fontány sme spustili už dávnejšie, tie zostávajú spustené,“ potvrdil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek. Zároveň upozorňuje, že v žiadnej z fontán nie je pitná voda.

V Nitre sa nachádza 12 fontán, približne polovica z nich je funkčná. Mimo prevádzky zatiaľ zostáva sedem pitníkov napojených na vodovodnú sieť s pitnou vodou a štyri vodné brány, ktoré vytvárajú osviežujúcu vodnú hmlu.

Vo fontánach musí mesto používať dezinfekciu, ktorá je spolu s ďalšími nákladmi na fontány, ako sú energie či voda, hradená z rozpočtu Strediska mestských služieb. Ročné náklady na fontány dosahujú podľa slov Holúbka približne 40.000 eur. „Fontány čistíme minimálne raz týždenne, niekedy aj dva či trikrát. Pravidelne máme problém s vandalmi, ktorí ich znečisťujú,“ potvrdil hovorca mesta, podľa ktorého dokážu ľudia do fontán hodiť všetko - od opalkov z cigariet až po prepravky.