Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj zatiaľ karanténne voľno v školách nepovažuje za nutné

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

V oblasti zdravotníctva nariadil krajský lekár zvýšené profylaktické opatrenia.

Nitra 9. marca (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zakázal od pondelka až do odvolania návštevy v ústavných zdravotníckych zariadeniach a v domovoch sociálnych služieb. Lekár NSK Ľubomír Ševčík tak urobil na základe aktualizácie a usmernenia hlavného hygienika SR a konzultácie s regionálnym hygienikom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre. NSK zatiaľ karanténne voľno v školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti nepovažuje za nutné.

Vzhľadom k aktuálnej situácii v NSK, kde do dnešného dňa nebol zistený ani jeden pozitívny prípad výskytu koronavírusu, karanténne voľno v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK nie je nutné. K tomuto kroku kraj pristúpi v momente, keď nastanú zmeny,“ uviedol Ševčík.

V oblasti zdravotníctva nariadil krajský lekár zvýšené profylaktické opatrenia. Pre zdravotné strediská, polikliniky, jednodňové chirurgie, neštátne zdravotnícke zariadenia primárneho kontaktu, zubné ambulancie, gynekologické ambulancie a ostatné špecializované ambulancie platí častejšia dezinfekcia verejných priestorov a nosenie ochranných prostriedkov. K opatreniam prijatým v domovoch sociálnych služieb patrí častejšia dezinfekcia priestorov, chodieb, spoločenských miestností a toaliet, nosenie ochranných prostriedkov.

V školách je podľa nariadenia krajského lekára potrebné zvýšiť dezinfekciu všetkých priestorov. „Je potrebné prísne monitorovať všetkých pracovníkov, žiakov a študentov podozrivých z kontaktu s osobami s koronavírusom a týmto nariadiť karanténnu izoláciu v spolupráci s obvodnými lekármi,“ uviedol Ševčík. V rámci preventívnych opatrení tiež odporučil obmedzenie kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, prípadne preloženie termínu ich konania.