Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

O osude turistického vláčika v Nitre rozhodnú poslanci

Turistický vláčik premáva v Nitre od roku 2006 s výnimkou minulého roka. Až do jesene bude premávať každý deň od 10. do 17. hodiny po obvyklej trase ako v minulých rokoch, zmeniť ju v budúcnosti môže plánovaná rekonštrukcia Župného námestia. Okružná cesta je dlhá približne päť kilometrov a trvá necelú hodinu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bielo-modrý expres premával v meste pod Zoborom od roku 2006, prevádzkoval ho súkromný podnikateľ.

Nitra 11. júna (TASR) – Turistický vláčik, ktorý v minulých rokoch od apríla až do jesene vozil domácich i návštevníkov ulicami Nitry, zatiaľ nepremáva. Vedenie mesta zatiaľ nevie potvrdiť, či vláčik bude počas letnej turistickej sezóny premávať a za akých podmienok. „Rozhodnutie bude na poslancoch mestského zastupiteľstva. Na rokovanie bude predložený materiál, ktorý hovorí o dvoch možnostiach ďalšieho prevádzkovania vláčika. Jednou je jeho odkúpenie, druhou súťaženie prevádzkovateľa tejto služby,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek. Na júnové rokovanie zastupiteľstva materiál predložený nie je.

Bielo-modrý expres premával v meste pod Zoborom od roku 2006, prevádzkoval ho súkromný podnikateľ. Radnica prevádzku dotovala. V roku 2017 zmluva o spolupráci vypršala, mesto Nitra ju už nepredĺžilo z dôvodu zlého technického stavu vozidla. Od roku 2018 prevádzku turistického vláčika prebrala spoločnosť Arriva Nitra. Arriva kúpila nový vláčik, prevádzkovala ho na základe dodatku k zmluve o poskytovaní výkonov vo verejnom záujme, ktoré si objednávalo mesto.

Zmluva s Arrivou o poskytovaní mestskej hromadnej dopravy v Nitre platila do konca minulého roka, mesto ju však predĺžilo o rok, pretože súťaž na nového prevádzkovateľa mestskej hromadnej dopravy zrušilo. Podľa vedenia mesta však vláčik nemôže byť súčasťou dodatku k zmluve, preto Arriva jeho prevádzku v tomto roku neobnovila.