Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrania v petícii žiadajú zachovať pás zelene v centre mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Petícia proti akejkoľvek výstavbe na pozemkoch bola mestu doručená 27. apríla tohto roka. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) sa ňou bude zaoberať na svojom zasadnutí 26. mája.

Nitra 23. mája (TASR) - Nitrianski mestskí poslanci sa na svojom májovom rokovaní budú zaoberať petíciou, ktorá je proti zastavaniu zelene v centre mesta na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova. Na viac ako stovke hárkov je podpísaných takmer 2000 ľudí.

Tí žiadajú, aby na mestských pozemkoch bola zachovaná zeleň a "aby bol tento priestor verejne prístupný a nebol zastavaný žiadnou stavbou." Petícia sa týka parciel s rozlohou vyše 200 štvorcových metrov. Ich prenájom schválilo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2015. Podľa uznesenia mal nájomca podpísať nájomnú zmluvu do konca roka 2015 a do 12 mesiacov získať stavebné povolenie na výstavbu infocentra.

Tieto podmienky však nesplnil. Nájomná zmluva bola podpísaná o tri roky neskôr, v januári 2018. Výstavba objektu sa nikdy nezačala, v roku 2021 bol mestu predložený iba koncept investičného zámeru, v ktorom sa už nehovorí o výstavbe infocentra, ale o polyfunkčnom dome Maják.

Petícia proti akejkoľvek výstavbe na pozemkoch bola mestu doručená 27. apríla tohto roka. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) sa ňou bude zaoberať na svojom zasadnutí 26. mája. Súčasťou rokovania bude aj návrh na zrušenie nájomnej zmluvy na pozemky. S ukončením nájomného vzťahu už vyjadrili súhlas členovia Výboru mestskej časti Staré mesto i komisia MsZ pre financovanie, správu majetku a podnikateľskú činnosť.