Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra ožila trojdňovými mestskými slávnosťami

Na archívnej snímke veriaci na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti v Nitre v nedeľu 5. júla 2020. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podujatie Nitra, milá Nitra ponúkne do 5. júla množstvo kultúrnych a spoločenských podujatí. Slávnosti už tradične spájajú duchovnú, historickú i spoločenskú líniu.

Nitra 3. júla (TASR) – Pohľadom do dejín divadiel v Nitre a jej okolí a vernisážou Bulharského kultúrneho inštitútu sa v Nitre začali trojdňové celomestské oslavy. Podujatie Nitra, milá Nitra ponúkne do 5. júla množstvo kultúrnych a spoločenských podujatí. Slávnosti už tradične spájajú duchovnú, historickú i spoločenskú líniu. „Hlavným pilierom duchovnej dimenzie je tradičná Cyrilo-metodská národná púť na Svätoplukovom námestí. Slávnostnú svätú omšu bude celebrovať poznanský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Poľska Stanislaw Gadecki. Dopĺňa ju každoročné putovanie po cyrilo-metodskej ceste či koncerty v katedrále Nitrianskeho hradu,“ uviedla Dagmar Bojdová z mestského úradu.

Súčasťou historickej línie slávností je program Pocta Pribinovi, ktorý sa bude konať pod hradbami hradu. V programe osláv je i Hradný deň otvorených dverí, sprístupnené dvory v hornom meste a pripravené sú aj vystúpenia, výstavy, prednášky a tvorivé dielne. „Nitrianske slávnosti sa pred niekoľkými rokmi stali súčasťou programovej ponuky Cyrilo-metodskej cesty, ktorá v tomto roku získala certifikát Rady Európy a zaradila sa medzi jej 45 kultúrnych ciest,“ pripomenula Bojdová.

Stále miesto na slávnostiach má aj festival Akademická Nitra. V rámci jej 42. ročníka vystúpia na Svätoplukovom námestí vysokoškolské súbory Zobor, Gymnik, Poľana, Trnavčan a Borinka. Divadla Andreja Bagara v Nitre zasa pripravilo hudobný galaprogram s názvom Skús veriť snom, ktorý je zostavený zo skladieb známych muzikálov, ktoré boli a sú v repertoári divadla. "V premiére odznejú aj skladby z pripravovaného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť,“ doplnila Bojdová.