Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Vybudovanie cesty zo Zobora podporili poslanci Nitrianskeho kraja

Ilustračná snímka. Foto: TASR Róbert Fritz

Výstavbu komunikácie sa už dlhšiu dobu snaží iniciovať mesto Nitra. Chce ňou rozptýliť dopravu z mestskej časti Zobor.

Nitra 18. októbra (TASR) – Problémy s hustou dopravou a upchatými komunikáciami v nitrianskej mestskej časti Zobor by v budúcnosti mohla zmierniť nová cesta. Tá má prepojiť Zobor cez Jeleneckú a Vašinovu ulicu s výpadovkou na Zlaté Moravce.

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili návrh na vypracovanie dokumentácie pre účely územného rozhodnutia. „Krajské zastupiteľstvo sa zároveň uznieslo, že v rozpočte na rok 2022 vyčlení sumu 25.000 eur na vypracovanie dokumentácie,“ uviedol krajský poslanec Miloslav Hatala.

Výstavbu komunikácie sa už dlhšiu dobu snaží iniciovať mesto Nitra. Chce ňou rozptýliť dopravu z mestskej časti Zobor. Tá sa momentálne kumuluje na Dobšinského ulici, ktorá sa po uzavretí časti Dražovskej cesty stala prakticky jedinou spojnicou medzi Zoborom a zvyškom mesta. Nová cesta by po výstavbe odklonila časť áut až na Zlatomoraveckú ulicu. „Bude z väčšej časti vedená v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce, mesto Nitra tam má iba malý úsek. Preto sme požiadali o podporu poslancov NSK, pretože kraj má väčšiu váhu v investorskej činnosti. Som rád, že návrh podporili a verím, že sa cesta na budúci rok začne realizovať,“ doplnil Hatala.

Rozhodnutie krajských poslancov ocenil aj nitriansky primátor Marek Hattas. „Sme o krok bližšie k tomu, aby sme vybudovali novú cestu zo Zobora. Veľká vďaka poslancom NSK, pretože naše úsilie má tým pádom zmysel,“ dodal primátor.