Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Pre koronavírus robia opatrenia kultúrne inštitúcie i školy

Na snímke nácvik zložiek pri podozrení v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké (okres Sobrance) 14. februára 2020. Foto: TASR - Roman Hanc

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre krátko pred víkendovou premiérou novej inscenácie Dom osadilo v budove nádoby s dezinfekciou rúk.

Nitra 4. marca (TASR) - Na hrozbu koronavírusu reagujú v Nitre školy aj kultúrne zariadenia. Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík po stretnutí s riaditeľmi nemocníc a regionálnych úradov verejného zdravotníctva uviedol, že v Nitrianskom kraji pandémia nehrozí, viaceré inštitúcie však pre istotu prijímajú v súvislosti s hrozbou nebezpečného vírusu preventívne opatrenia.

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre krátko pred víkendovou premiérou novej inscenácie Dom osadilo v budove nádoby s dezinfekciou rúk. Podľa slov riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho divadlo navštevujú denne stovky ľudí, preto je potrebné zabezpečiť pre návštevníkov zvýšenú hygienu.

Nádoby s bezoplachovou dezinfekciou rúk nájdu návštevníci divadla napríklad pri výťahoch, umiestnené sú aj pri vstupe na toalety a pri šatniach. „Uvedomujeme si, že sa v divadle koncentruje veľa ľudí, personálu i návštevníkov. Je známe, že najlepšou prevenciou proti koronavírusu je hygiena. Preto sme sa rozhodli vykonať opatrenia, ktoré nám túto hygienu pomôžu zvýšiť,“ uviedol Dóczy.

Preventívne opatrenia prijala aj Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Vedenie univerzity už svojim pracovníkom aj študentom odporučilo, aby zvážili potrebu cestovania v rámci pracovných povinností. Rektor UKF Libor Vozár o tom informoval prostredníctvom mailu. „Napriek tomu, že pracovná cesta je príkaz, každý zamestnanec má slobodné právo a zodpovednosť rozhodnúť sa, či na ňu nastúpi,“ informovala o tom univerzita, ktorá už na svojej webovej stránke zverejnila mapu znázorňujúcu výskyt koronavírusu vo svete a počet prípadov v jednotlivých krajinách.