Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra pripravuje zavedenie poplatku za drobný stavebný odpad

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa návrhu magistrátu sa bude za kilogram takýchto odpadov platiť 0,05 eura.

Nitra 16. decembra (TASR) – Nitrianska radnica pripravuje zavedenie nového poplatku, ktorý sa bude vyrubovať za likvidáciu drobného stavebného odpadu. Podľa návrhu magistrátu sa bude za kilogram takýchto odpadov platiť 0,05 eura. Mesto musí zaviesť nový poplatok v dôsledku zmien v zákone o odpadoch. Ten ukladá obciam od 1. januára 2016 povinnosť zaviesť spoplatnený množstvový zber drobných stavebných odpadov. Podľa zákona má byť výška takéhoto poplatku v intervale od 0,015 do 0,078 eura za kilogram odpadu.

„Navrhovaná sadzba 0,05 eura odzrkadľuje výšku nákladov na odber, prepravu a zneškodnenie odpadov na skládke. Táto zmena nebude mať priamy dosah na bilanciu rozpočtu mesta Nitra, pretože náklady spojené s likvidáciou drobného stavebného odpadu budú hradené z príjmu od občanov,“ uvádza sa v návrhu dodatku všeobecne záväzného nariadenia (VZN), o ktorom budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom zasadnutí vo štvrtok 17. decembra. Dodatok bude okrem toho obsahovať aj úpravu sadzby za komunálne odpady. „Vzhľadom na to, že budúci rok je rokom priestupným, tak navrhujeme mierne zníženie sadzby poplatku za komunálne odpady na osobu a deň tak, aby zostal ročný poplatok na osobu v sume 23 eur,“ konštatuje sa v dôvodovej správe.

Nitrianske zastupiteľstvo bude okrem toho schvaľovať aj doplatok pre prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy. Za služby vo verejnom záujme, ktoré dopravca Arriva Nitra, a. s., vykonal v roku 2014, by mala radnica doplatiť takmer dva milióny eur. Poslanci budú na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí schvaľovať aj rozpočet mesta na rok 2016. Podľa zverejneného návrhu by mala Nitra na budúci rok hospodáriť s príjmami i výdavkami v hodnote takmer 50 miliónov eur. Mestský parlament okrem toho bude schvaľovať aj nové VZN o poskytovaní elektronických služieb, návrhy dotácií pre oblasť kultúry, zdravia asociálnych vecí a bude tiež rozhodovať o nakladaní s majetkom mesta.