Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Tisícky veriacich si uctili odkaz sv. Cyrila a Metoda na národnej púti

Cyrilo-metodskou národnou púťou sa 5. júla 2014 začali v Nitre oslavy 1151. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Národné oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda v Nitre sa uskutočnili pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica.

Nitra 5. júla (TASR) – Cyrilo-metodskou národnou púťou sa začali v Nitre oslavy 1151. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Na slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí sa zúčastnili tisícky veriacich zo všetkých kútov Slovenska. Hlavným celebrantom bol lublinský arcibiskup – metropolita Stanislaw Budzik. "Toto je prvá omša, ktorú celebrujem v slovenskom jazyku," povedal.

Národné oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda v Nitre sa uskutočnili pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica. Apoštolský nuncius na Slovensku, arcibiskup Mario Giordana, priniesol pozdrav a apoštolské požehnanie Svätého Otca Františka. Pozdrav účastníkom cyrilo-metodskej národnej púte poslal aj prezident SR Andrej Kiska.



Význam solúnských bratov

Cyrilo-metodskou národnou púťou sa 5. júla 2014 začali v Nitre oslavy 1151. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.
Foto: TASR
Arcibiskup Budzik pripomenul význam misie solúnskych bratov pre celú Európu. "Cyril a Metod sa stali apoštolmi pre Slovanov, priniesli evanjelium Ježiša Krista veľkej rodine slovanských národov. Položili základy pod slovanskú kultúru, vniesli slovanským národom nádej, ktorá umožní človeku prežiť všetky ťažkosti, ktoré ho sprevádzajú celý život." Podľa Budzika po jedenástich storočiach kresťanstva uprostred Slovanov vidíme celkom jasne, že dedičstvo Cyrila a Metoda zostane pre Slovanov základom hlbším a pevnejším než akékoľvek rozdelenie.

"Obidve kresťanské tradície, východná a západná, vznikli v lone jednej cirkvi, hoci v rozličných kultúrach a pri rôznom prístupe k tým istým problémom. Táto rozličnosť sa môže stať len obohatením pre európsku kultúru a jej náboženské tradície a takisto sa môže stať primeranou základňou pre jej vytúženú duchovnú obnovu," povedal.

Misia vierozvestcov je podľa lublinského arcibiskupa príkladom inkulturácie, vtelenia evanjelia do domácej kultúry a jej začlenenia do života cirkvi. "Ich dielo je tak vážne, že keby dnes diskutujeme o novej podobe Európy, nemôžeme vynechať ich činy."