Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra potrebuje na rekonštrukciu športovísk milióny eur

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč, archívne foto Foto: TASR

Radnica hľadá financie aj na modernizáciu hokejového štadióna. Na túto investíciu sa mestu podarilo získať dotáciu z rezervy predsedu vlády vo výške 500.000 eur.

Nitra 19. júna (TASR) – Nitrianska radnica hľadá zdroje, ktoré by mohla využiť na rekonštrukciu športovísk na území mesta. Modernizáciu si vyžaduje hokejová aréna, futbalový štadión i ďalšie športové zariadenia. Na ich opravu by mesto potrebovalo niekoľko miliónov eur, ktoré však vo svojom rozpočte momentálne nemá. "Preto sa snažíme sa získať mimorozpočtové peniaze. Je tu šanca, že sa nám podarí získať približne tri milióny eur," povedal primátor.

Ako však zdôraznil, ani získanie dotácií nie je vždy lacným riešením, pretože vo väčšine prípadov musí mesto v rámci spolufinancovania poskytnúť aj vlastné peniaze. "Ak dostaneme podmienku, že na získanie štátnej dotácie vo výške 2,4 milióna eur na rekonštrukciu futbalového štadióna musí mesto dať ďalších 1,6 milióna eur, tak musíme zvažovať, či do toho ísť, alebo nie. Musíme si povedať, či chceme futbalový štadión taký, ako sa na krajské mesto patrí, alebo nie," skonštatoval Dvonč.

Radnica hľadá financie aj na modernizáciu hokejového štadióna. Na túto investíciu sa mestu podarilo získať dotáciu z rezervy predsedu vlády vo výške 500.000 eur. Táto čiastka však ani zďaleka nepokryje všetky náklady potrebné na rekonštrukciu. "Podľa projektu treba na všetky tie opatrenia, ktoré sa majú na oboch hracích plochách štadióna vykonať, približne 1,8 milióna eur. Takže ak k pol miliónu eur z dotácie pripočítame naše peniaze na opravu šatní, tak sme stále iba na tretine tej sumy, ktorú potrebujeme. Preto sme požiadali o ďalšiu dotáciu, ale môže nastať aj taký scenár, že s prácami nepôjdeme ďalej. Postojíme a budeme čakať, kým sa zasa nezoženú nejaké peniaze," povedal Dvonč.

Ako pripomenul, ďalšie nemalé investície si vyžaduje napríklad tenisový areál a športoviská v okrajových častiach mesta. Radnica sa chce preto pri rozvoji športu zameriavať viacej aj na aktivity, ktoré sú finančne menej náročné. "Cez územný rozvoj mesta plánujeme realizovať viaceré cyklotrasy. Premýšľame však viacerými smermi a s odborníkmi diskutujeme napríklad o budovaní pilinových dráh a iných projektoch, ktoré nie sú tak finančne náročné. Chceme sa pustiť aj do takýchto vecí, aby sa v Nitre rozvíjalo i športovanie mimo telovýchovných klubov," dodal Dvonč.