Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Relikvia sv. Jakuba zostane v hornej lodi Baziliky sv. Emeráma v Nitre

Ilustračná foto Foto: TASR/Branislav Caban

Relikviu zaobstaralo Nitrianske biskupstvo s osobitným zreteľom na pútnikov Svätojakubskej cesty, prechádzajúcich úsekom slovenskej trasy na území Nitrianskej diecézy.

Nitra 23. júna (TASR) – V katedrálnom chráme Nitrianskeho biskupstva – Bazilike sv. Emeráma – na Nitrianskom hrade sa uskutoční celebrovaná svätá omša pri príležitosti sviatku apoštola sv. Jakuba staršieho. Liturgická slávnosť sa bude konať 25. júla a prvýkrát bude spojená s vystavením relikvie svätca k verejnej úcte.

„Relikviu, ktorá už navždy zostane v hornej lodi baziliky, zaobstaralo Nitrianske biskupstvo s osobitným zreteľom na pútnikov Svätojakubskej cesty, prechádzajúcich úsekom slovenskej trasy na území Nitrianskej diecézy,“ informovalo biskupstvo.

Svätojakubská cesta na Slovensku spája dve najväčšie slovenské mestá, Košice a Bratislavu. Trasa kopíruje stredoveké pútnické koridory, prechádza cez mestá s patrocíniom sv. Jakuba a tiež cez prírodné, cirkevné či kultúrne miesta. Rozdelená je do deviatich úsekov, ktoré sú zložené z viacerých etáp. Každá z nich zaberie približne deň chôdze. Celá trasa je dlhá približne 650 kilometrov a pešo zaberie približne 1 mesiac.