Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

NITRA: Staré divadlo Karola Spišáka zostáva bez riaditeľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Poslanci Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) dnes na svojom rokovaní neakceptovali rozhodnutie výberovej komisie, ktorá na post šéfa SDKS navrhla herca Romana Valkoviča.

Nitra 30. marca (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre zostáva aj naďalej bez riaditeľa. Poslanci Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) dnes na svojom rokovaní neakceptovali rozhodnutie výberovej komisie, ktorá na post šéfa SDKS navrhla herca Romana Valkoviča. Poslanci sa rozhodli nevymenovať Valkoviča do funkcie po protestoch časti umeleckého súboru SDKS. Ich námietky zhrnul bývalý riaditeľ divadla Ondrej Spišák. Podľa jeho slov po zvolení Valkoviča hrozí zastavenie súčasného pozitívneho smerovania divadla, ktoré by sa následne mohlo dostať do izolácie. „Nechcel by som, aby sa Karol Spišák z onoho sveta pozeral na úpadok divadla, ktoré nesie jeho meno,“ povedal syn Karola Spišáka.

Herečka SDKS Oľga Schrameková naopak tvrdí, že komisiou vybraný Roman Valkovič má podporu pracovníkov divadla. „V tajnom hlasovaní rozhodla väčšina ľudí, že chcú za riaditeľa práve jeho,“ uviedla. S jej slovami súhlasil aj herec SDKS Ivan Gontko, ktorý zároveň krajských poslancov upozornil, že v posledných rokoch nastala v divadle nepriaznivá situácia, pre ktorú je kolektív SDKS názorovo ostro rozdelený.

O tlaku zo strany divadelníkov hovoria aj členovia komisie, ktorá spomedzi kandidátov vyberala nového riaditeľa. „Bolo to hrozné, dennodenne ma atakovalo množstvo ľudí. Vidieť, že v divadle je to 'rozbité' a nie je tam dobrá situácia,“ skonštatovala krajská poslankyňa Renáta Kolenčíková. Po protichodných informáciách od zamestnancov divadla sa poslanci NSK napokon rozhodli Romana Valkoviča do funkcie riaditeľa SDKS neschváliť. Výberové konanie tak bude musieť NSK vykonať ešte raz. Až do vymenovania riadneho riaditeľa divadla zostáva jeho vedením poverená dramaturgička Veronika Gabčíková.