Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Rôzne podoby dreva predstavuje Fórum dizajnu na výstavisku v Nitre

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem samotných dizajnérov predstavuje Fórum dizajnu aj študentské projekty z troch bratislavských škôl.

Nitra 11. marca (TASR) – Predstaviť širokej odbornej i laickej verejnosti staré i nové podoby dreva je zámerom 18. ročníka Fóra dizajnu na nitrianskom výstavisku Agrokomplex. Fórum dizajnu je súčasťou medzinárodného veľtrhu Nábytok a bývanie, ktorý potrvá do 15. marca a na ktorom sa prezentuje vyše 400 vystavovateľov.

„Cieľom výstavnej prezentácie je predstaviť nielen nábytok, interiérové prvky a doplnky, ktoré vznikli kombináciou rôznych už použitých drevených predmetov, ale aj nové funkčné nábytky a interiérové objekty z recyklovaného materiálu,“ povedala Margita Michlíková zo Slovenského centra dizajnu, ktoré je organizátorom podujatia. Recyklácia je podľa jej slov stále jedným zo silných prúdov v dizajne a špeciálne v oblasti interiérových prvkov. „Drevo má na Slovensku silnú tradíciu, výstava však chce upriamiť pozornosť na to, že aj k tomuto materiálu sa treba správať s úctou a šetriť ho,“ skonštatovala Michlíková. 

Okrem samotných dizajnérov predstavuje Fórum dizajnu aj študentské projekty z troch bratislavských škôl - Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, Vysokej školy výtvarných umení a Školy umeleckého výtvarníctva i Technických univerzít zo Zvolena a Košíc. Slovenské centrum dizajnu každoročne oceňuje na výstave najzaujímavejší exponát, prípadne autora alebo školu. Držiteľ Ceny Fórum dizajnu tak získa možnosť usporiadať v nasledujúcom roku samostatnú výstavu v priestoroch bratislavskej galérie dizajnu Slovenského centra dizajnu Satelit.