Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Prokuratúra: Trojkilometrový chodník postavila Nitra ako čiernu stavbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov v súčasnosti magistrát nepočíta s možnosťou, že by sa mu dodatočné stavebné povolenie nepodarilo získať.

Nitra 10. mája (TASR) – Takmer trojkilometrový chodník, ktorý spája nitrianske mestské časti Chrenová a Janíkovce, je čiernou stavbou. Mesto ho ešte v roku 2014 postavilo bez stavebného povolenia. Upozornila na to Okresná prokuratúra v Nitre.

Na základe jej podnetu už mesto Nitra, ako príslušný špeciálny stavebný úrad, začalo konanie o odstránení stavby, realizovanej bez stavebného povolenia. K reálnemu búraniu chodníka však zrejme nedôjde. Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka sa radnica bude snažiť stavbu zlegalizovať.

Podľa platnej legislatívy je možné požiadať o dodatočné stavebné povolenie v prípade, ak stavba nie je v rozpore s verejným záujmom. „Po doložení potrebných dokumentov sa bude postupovať v zmysle zákona. Ide o verejnoprospešnú stavbu, ktorá zabezpečila presun najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, teda chodcov, z vysokofrekventovanej cesty III. triedy. Tým sa vytvorili podmienky pre ich zvýšenú bezpečnosť. Preto je veľká pravdepodobnosť, že stavba dostane dodatočné stavebné povolenie,“ uviedol pre TASR Holúbek.

Podľa jeho slov v súčasnosti magistrát nepočíta s možnosťou, že by sa mu dodatočné stavebné povolenie nepodarilo získať. Preto momentálne nemá ani vyčíslené náklady na prípadné búranie tri kilometre dlhého chodníka. Rovnako je podľa Holúbeka nepodstatná a čisto hypotetická otázka o prípadnom vymáhaní škôd od osôb, ktoré boli za výstavbu bez stavebného povolenia zodpovední. „Momentálne nemáme dôvod sa ňou zaoberať, keďže aktuálne sa zameriavame na získanie dodatočného stavebného povolenia,“ doplnil.