Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra slávnostne otvorí vo svojom centre nové kultúrne centrum

Na snímke v pozadí sprava dramaturg sprievodného programu festivalu Divadelná Nitra Miroslav Zwiefelhofer, riaditeľka festivalu Darina Kárová a zástupkyňa riaditeľky Anna Šimončičová počas tlačovej konferencie k Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra a k otvoreniu kultúrneho priestoru bod.K7 v Nitre v utorok 14. septembra 2021. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Z bodu.K7 sa má postupne stať významné kultúrne centrum, ktoré sa bude orientovať na regionálnych umelcov s presahom na medzinárodné umenie.

Nitra 14. septembra (TASR) – Na nitrianskej pešej zóne v utorok večer slávnostne otvoria nové centrum kultúry bod.K7. Sídli na Štefánikovej triede 7 a jeho zriadenie je jedným z projektov a zároveň novým sídlom Asociácie Divadelná Nitra (ADN).

Pamiatkovo chránený objekt slúžil v medzivojnovom období ako banka, neskôr bol predajňou Tuzexu i kníhkupectvom. „Počas slávnostného večera tím ADN predstaví víziu tohto priestoru a sprístupní verejnosti aj vynovený interiér budovy. Pripravené sú tiež komentované prehliadky s občianskym združením Nitrianske kultúrne dedičstvo a vo vonkajších priestoroch sa uskutoční koncert nitrianskej post-indie kapely Luvver,“ uviedla Anna Šimončičová z ADN.

Z bodu.K7 sa má postupne stať významné kultúrne centrum, ktoré sa bude orientovať na regionálnych umelcov s presahom na medzinárodné umenie. „Je tu priestor na premietanie filmov, diskusie i workshopy zamerané na súčasné umenie. V presklených výkladoch vznikne Galéria v oknách a využiť chceme aj bývalý bankový trezor. Vznikne v ňom Archív Divadelnej Nitry, do ktorého budú mať prístup napríklad študenti."

Na snímke zástupkyňa riaditeľky festivalu Divadelná Nitra Anna Šimončičová počas tlačovej konferencie k Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra a k otvoreniu kultúrneho priestoru bod.K7 v Nitre v utorok 14. septembra 2021.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Priestory nového kultúrneho centra budú slúžiť aj pre potreby medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. „Ale chceme tu pripravovať aj program pre rôzne komunity, nielen pre nevidiace deti, ale aj pre ďalších ľudí. Sme radi, že bod.K7 sídli na pešej zóne, takže budeme môcť organizovať rôzne podujatia aj vonku, vďaka čomu budeme v užšom kontakte s verejnosťou,“ doplnila Šimončičová.