Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra vyzvala seniorov, aby sa prihlásili na dovoz potravín

Nitriansky hrad. Foto: MP spol

Magistrát už pred časom vydal výzvu, v ktorej hľadal firmy a prevádzky, ktoré by mestu s dovozom potravín pre seniorov mohli pomôcť.

Nitra 20. marca (TASR) – Nitrianska radnica v týchto dňoch rozoslala SMS správy na viac ako 5000 telefónnych čísel, ktoré patria ľuďom vo veku nad 65 rokov. Vyzývajú v nich seniorov, aby sa na sociálnom odbore mestského úradu prihlásili v prípade, že potrebujú pomoc s nákupom a dovozom potravín.

Magistrát už pred časom vydal výzvu, v ktorej hľadal firmy a prevádzky, ktoré by mestu s dovozom potravín pre seniorov mohli pomôcť. „Ešte pred rozoslaním SMS správ sme riešili štyri požiadavky od starších ľudí na dovoz potravín. Predpokladáme, že teraz sa ten počet zvýši niekoľkonásobne a pôjde minimálne o desiatky prípadov. Seniori momentálne patria k najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva, ktoré čelí novému koronavírusu. Chceme sa o nich postarať čo najlepšie,“ uviedol Henrich Varga z mestského úradu.

Okrem zabezpečenia dovozu potravín sa radnica snaží seniorom distribuovať aj rúška, na ktoré mesto nakúpilo materiál a šijú ich dobrovoľníci. „Prvé z nich už majú svojich majiteľov. Stali sa nimi seniori z Domu s opatrovateľskou službou na Bernolákovej ulici a Bytového domu Senior na Krčméryho ulici. Stále nám pribúdajú ďalšie rúška a pokračujeme aj v rozvoze látok. Vážime si každého, kto nám pomáha ochrániť tých, ktorí to najviac potrebujú,“ informovala radnica.

V Nitre žije viac ako 20.000 obyvateľov vo veku 60 a viac rokov. Mesto Nitra mnohým z nich prostredníctvom Správy zariadení sociálnych služieb zabezpečuje stravu alebo poskytuje celodenné služby, ďalším zasa pomáhajú najmä ich príbuzní a blízki. Magistrát už na sociálnej sieti vyzval ľudí, aby sa viac zaujímali aj o svojich starších susedov a pomohli im s nákupmi potravín či liekov.