Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra pripraví projekty na modernizáciu kúpaliska za 250.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Investícia do modernizácie a prestavby kúpaliska si predbežne vyžiada pri najlacnejšej verzii sumu takmer 13,5 milióna eur, pri najdrahšej alternatíve by sa náklady vyšplhali na vyše 16,8 milióna eur.

Nitra 19. decembra (TASR) – Nitrianska radnica začala s prípravou modernizácie nitrianskeho kúpaliska. Po vyhodnotení architektonickej súťaže sa už začne pracovať na projektovej dokumentácii, na ktorú poslanci v budúcoročnom rozpočte schválili 250.000 eur.

„Vďaka tomu sme získali priestor na finančné krytie dokumentácie. Treba si samozrejme uvedomiť, že ešte nehovoríme o samotnej realizácii kúpaliska, ale o príprave projektov. Tým pokračujeme v zmysle uznesenia, ktoré ku kúpalisku prijalo mestské zastupiteľstvo a aj v zmysle našej snahy vytvoriť obyvateľom mesta kvalitný rekreačný priestor,“ uviedol prednosta mestského úradu Igor Kršiak.

Investícia do modernizácie a prestavby nitrianskeho kúpaliska si podľa predbežných prepočtov vyžiada pri najlacnejšej verzii sumu takmer 13,5 milióna eur, pri najdrahšej alternatíve by sa náklady vyšplhali na vyše 16,8 milióna eur. Víťazný architektonický návrh počíta s vybudovaním nového vstupného priestoru do kúpaliska v severnej časti jeho areálu a tiež s vybudovaním lepšej dopravnej infraštruktúry a niekoľkých desiatok nových parkovacích miest.

V dvoch nadzemných podlažiach vstupnej budovy sa má nachádzať bazénová hala s plaveckým, výukovým, oddychovým a relaxačným bazénom s atrakciami. Súčasťou budovy bude aj wellness a reštauračné zariadenia. S areálom kúpaliska bude budova prepojená výplavovým bazénom a oddychovými schodmi.

Niektorí mestskí poslanci sa pri prezentácii víťazného architektonického návrhu dožadovali, aby bol pôvodne naprojektovaný šesťdráhový bazén rozšírený na osem dráh. Vďaka tomu by bolo možné rozvíjať v Nitre plavecký šport a organizovať súťaže. Pri príprave projektovej dokumentácie by sa podľa Kršiaka mala zohľadniť aj táto požiadavka.

„Bola vypracovaná štúdia, ktorá by mala zohľadniť aj tie pripomienky, ktoré boli zo strany poslancov. Zatiaľ je to v takom štádiu, že ten osemdráhový 25-metrový bazén by mal byť súčasťou kúpaliska,“ skonštatoval. Projektové a prípravné práce na modernizácii nitrianskeho kúpaliska by podľa prednostu nemala ohroziť ani skutočnosť, že niektoré parcely, na ktorých sa nachádza, nepatria mestu.

„V našom vlastníctve je časť pozemkov a určité vlastnícke práva tam požíva aj rímskokatolícka cirkev. Myslím si, že naše vzťahy sú také dobré, že tento spoločný zámer nebude mať prekážky a dokážeme sa dohodnúť na užívaní tohto priestoru aj naďalej. Žiadne iné pozemkové nároky pri kúpalisku neevidujeme,“ dodal Kršiak.