Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Nitranskym poslancom sa nepáči mediálna politika mesta

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč Foto: TASR

Kvalitnejšie a objektívnejšie informovanie verejnosti požadujú viacerí nitrianski mestskí poslanci, ktorým sa nepáči súčasná mediálna politika mesta.

Nitra 26. marca (TASR) – Kvalitnejšie a objektívnejšie informovanie verejnosti požadujú viacerí nitrianski mestskí poslanci, ktorým sa nepáči súčasná mediálna politika mesta. Nespokojné hlasy sa ozvali hlavne po analýze mestského úradu, v ktorej sú uvedené údaje o publikovaných informáciách v mesačníku Nitra a na inzertnej stránke v regionálnom týždenníku.

„Z toho vidieť, ako je redakčná rada zneužívaná a časť poslancov je v médiách uprednostňovaná. Poslanci by mali mať rovnocenný prístup k mediálnemu priestoru, aby mohli ponúkať objektívne informácie o dianí v meste. Nemalo by sa stávať, že sú pred voľbami zvýhodňovaní napríklad niektorí kandidáti na poslancov, kým iní takúto možnosť nemali,“ myslí si poslanec Peter Oremus. O nutnosti zmeny mediálnej politiky mesta hovorí aj poslanec Anton Kretter, podľa ktorého by správy z diania na radnici mali byť hlavne praktické. „Nie je možné, aby články na inzertnej strane novín boli iba o tom, kto sa s kým stretol. Články predsa musia byť pre čitateľov predovšetkým užitočné a samozrejme aktuálne. Mali by sme viacej informovať o dianí v Nitre, ale aj o činnosti jednotlivých útvarov mestského úradu alebo mestskej polície,“ skonštatoval.

Časť poslancov kritizovala aj propagovanie straníckych akcií v mestských médiách. Ako príklad uvádzali predovšetkým pozvánky na nedávne oslavy Medzinárodného dňa žien organizované stranou Smer-SD. „Treba sa zamyslieť nad obsahom článkov. Nemali by sme za mestské peniaze robiť reklamu na stranícke akcie,“ hovorí poslanec Ján Greššo.

Podľa nezávislého poslanca Štefana Štefeka je nutné vypracovať koncepčný materiál o mediálnej politike mesta a obsadiť voľné miesta v redakčnej rade. „Je potrebné sfunkčniť radu a obsadiť ju tak, aby v nej mal zastúpenie každý poslanecký klub. Je nové volebné obdobie, verím, že to fungovanie rady bude lepšie. Náš klub plánuje predložiť na rokovanie zastupiteľstva materiál, na základe ktorého by sa mohol zjednotiť názor zastupiteľstva na tom, ako by mala medializácia aktivít mesta prebiehať," dodal.

Diskusia o spôsobe informovania verejnosti je podľa primátora Jozefa Dvonča užitočná. „Po voľbách sa zmenili sily v mestskom zastupiteľstve. Výsledkom tejto diskusie by preto malo byť zvolenie poslancov do redakčnej rady, aby mohla pracovať a plnohodnotne fungovať,“ myslí si primátor.