Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria obnoví cyklus besied so spisovateľmi

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Cyklus besied otvorí 1. októbra diskusia s Miroslavou Ábelovou.

Nitra 21. septembra (TASR) – Nitrianska galéria po letných prázdninách bude opäť pokračovať v projekte s názvom Cyklus besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1.... Diskusie s literátmi prebiehajú v galérii už od roku 2006 a nadväzujú na jej predošlú činnosť v oblasti šírenia a propagácie slovenskej literatúry. Moderátorom a spolutvorcom dramaturgie je od začiatku cyklu Dado Nagy.

Projekt sa primárne zameriava na súčasnú literatúru a prezentáciu autorov, ktorí si získali pozornosť odbornej verejnosti a za svoju tvorbu boli ocenení alebo nominovaní na ceny v prestížnych literárnych súťažiach. "Súčasťou besied je okrem moderovanej diskusie so spisovateľom aj autorské čítanie textov. Počas trvania cyklu sa predstavilo množstvo slovenských autorov, napríklad Kornel Földvári, Dušan Mitana, Vladimír Balla, Pavel Vilikovský, Daniel Hevier, Jana Beňová, Michal Hvorecký, Veronika Šikulová, Jaroslav Rumpli, Ivana Dobrakovová, Ľubomír Feldek, Peter Pišťanek a mnohí ďalší," uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Ako doplnila, cyklus besied otvorí 1. októbra diskusia s Miroslavou Ábelovou. "Presadila sa ako autorka poézie. Vyštudovala žurnalistiku a momentálne pracuje ako hovorkyňa Greenpeace Slovensko. Získala Cenu Rudolfa Fabryho a stala sa víťazkou súťaže Básne 2012 Asseco Solutions. V minulom roku vydala svoju druhú básnickú zbierku s názvom Na!," povedala Vadelová. Cyklus besied okrem toho predstaví 29. októbra scenáristu Petra Balka, 26. novembra dramaturga a autora komiksu Rudo Daniela Majlinga a 10. decembra kazateľa, básnika, prozaika, esejistu a výtvarníka Daniela Pastirčáka.