Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria ponúka príležitosť mladým umelcom a kurátorom

Ilustračná snímka Foto: TASR

Cieľom výzvy je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia, a to nielen vizuálneho, ale aj s presahmi do iných foriem.

Nitra 6. augusta (TASR) – Nitrianska galéria opäť ponúka v rámci otvorenej výzvy mladým kurátorom, umelcom, katedrám i ateliérom vysokých škôl možnosť zrealizovať vlastné výstavné projekty. Cieľom výzvy je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia, a to nielen vizuálneho, ale aj s presahmi do iných foriem.

Galéria chce v roku 2020 poskytnúť svoje priestory najmä začínajúcim kurátorom a podporiť ich originálne nápady na výstavy. „Uprednostnené budú kurátorské projekty pred monografickými výstavami jedného, prípadne viacerých autorov. Okrem toho ponúkame katedrám alebo ateliérom z vysokých škôl výtvarného zamerania možnosť prezentovať svojej činnosť,“ uviedol Omar Mirza z Nitrianskej galérie.

Projekty bude vyberať komisia zložená z odborných pracovníkov galérie a prizvaných teoretikov umenia. Na termínoch ich realizácie sa následne dohodne galéria s úspešnými uchádzačmi. Výzva nemá tematické obmedzenie a vzťahuje sa na dva priestory, ktorými sú Galéria mladých a Bunker.

Ako pripomenul Mirza, výzva sa vzťahuje len na profesionálnych umelcov, študentov alebo absolventov škôl s výtvarným zameraním, korí môžu byť aj zo zahraničia. Výstava musí mať kurátora, projekt musí byť realizovateľný v rámci možností Nitrianskej galérie a nesmie ísť o reprízu už prezentovanej výstavy. „Nitrianska galéria vybraným projektom poskytne okrem samotného výstavného priestoru aj technické vybavenie, asistenciu pri inštalovaní, prevoz diel, tlač a distribúciu pozvánok a PR projektu. Termín uzávierky zaslania projektov je 30. septembra 2019,“ dodal Mirza.