Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria pripravuje pilotný projekt online expozície

Ukážka z expozície. Foto: Nitrianska galéria

Galéria chce dielo Františka Studeného priblížiť súčasným vizuálnym jazykom a osloviť tak aj mladého diváka.

Nitra 18. mája (TASR) – Nitrianska galéria pripravuje pilotný projekt online expozície, ktorý bude zameraný na dielo maliara Františka Studeného. Cieľom projektu je priblížiť tvorbu umelca, ktorého meno galéria kedysi niesla.

Virtuálna expozícia bude vytvorená v spolupráci s mladým umelcom Andrejom Kolenčíkom a kreatívnym tímom Mladý pes. Galéria plánuje spustiť svoju prvú online expozíciu 21. mája. „Za rozhodnutím urobiť prvú virtuálnu expozíciu venovanú práve tomuto umelcovi stojí viacero faktorov. Jedným z nich je pomerne početné zastúpenie diel z pozostalosti tohto autora v depozitároch Nitrianskej galérie a tiež prepojenie tvorby a života Františka Studeného s regiónom Nitry,“ pripomenuli kurátorky Renáta Niczová a Ľudmila Kasaj Poláčková.

Galéria chce dielo Františka Studeného priblížiť súčasným vizuálnym jazykom a osloviť tak aj mladého diváka. „Novým formátom chceme z iného uhla pohľadu predstaviť klasického autora, o ktorom vieme pomerne veľa. Cez žánrový aspekt maliarstva sa sústreďujeme na inú, ľudskú rovinu príbehu tohto umelca. Vychádzame najmä zo spomienok jeho dcéry Kataríny Kišovej. V uvažovaní o projekte čerpáme práve z jej textov o otcovi, v ktorých popisuje maliarov život,“ dodali tvorcovia projektu.