Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria spustila online expozíciu O psíčkovi a mačičke

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Expozícia vychádza zo surrealizmu, okúzlenia, hravosti či nekompatibility, s ktorými sa stretávame v prežívaní života.

Nitra 23. septembra (TASR) – Nitrianska galéria spustila svoju tretiu online expozíciu O psíčkovi a mačičke. Táto online kolekcia vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia umelca Ladislava Gudernu a je postavená na asociáciách, tvorivých predstavách o slobodných tokoch myšlienkových prúdov ľudí, rovnako umelcov ako návštevníkov, informovali pracovníci Nitrianskej galérie.

Expozícia vychádza zo surrealizmu, okúzlenia, hravosti či nekompatibility, s ktorými sa stretávame v prežívaní života. Spôsob Čapkovho myslenia a rôzne inotaje rozprávky priviedli autorov k asociatívnemu parafrázovaniu príbehu za pomoci vybraných diel od Karola Barona a Ladislava Gudernu, ktoré sa nachádzajú v zbierkach galérie. „Aj vďaka pandemickej dobe sme si uvedomili, že online priestor je plný nekonečných možností prezentácie, zhodnotenia a popularizácie zbierkových predmetov, ktoré sú uchovávané v depozitároch verejnej zbierky umenia galérie,“ skonštatovala kurátorka výstavy Ľudmila Kasaj Poláčková.

Psíček a mačička žijúci v surreálne autentickej krajine Matúša Maťátka a Mladého psa zažívajú rôzne kolízie a situácie s rôznymi fantastickými tvormi – bytosťami/mutantmi Karola Barona a Ladislava Gudernu. V expozícii sa deň mení na noc, z mačičky sa stáva psíček a naopak, ich potravou sú farebné vznášajúce sa granuly/cukríky, ktoré reagujú na dotyk/pozornosť online návštevníka. O psíčkovi a mačičke je pokusom zaktivizovať myslenie návštevníka. Prebudiť myšlienky, senzitivitu, sebareflexiu či rôzne emócie.