Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianski nadšenci astronómie sa budú učiť spoznávať súhvezdia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pod dohľadom skúseného astronóma sa naučia rozoznávať hviezdy, planéty i umiestnenie súhvezdí na oblohe, informovalo KOS v Nitre.

Nitra 29. apríla (TASR) - Spoznávať hviezdnu oblohu a jednotlivé súhvezdia sa môžu naučiť účastníci podujatia, ktoré v piatok večer organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Zorientovať sa na nočnej oblohe bez ďalekohľadu naučí záujemcov člen Slovenského zväzu astronómov Juraj Pecháč.

Účastníci podujatia s názvom Hviezdy potrebujú tmu sa stretnú v piatok o 21.45 h na križovatke ulíc Kmeťova a Golianova v Nitre. "Potom sa spoločne presunieme do polí smerom k Párovským Hájom, kde budeme na vhodnom tmavom mieste pozorovať nočnú oblohu," uviedli organizátori.

Ako pripomenuli, podujatie je určené tým nadšencom astronómie, ktorí sa pozerajú v noci na oblohu posiatu hviezdami bez ďalekohľadu a chcú vedieť, čo vidia. "Pod dohľadom skúseného astronóma sa naučia rozoznávať hviezdy, planéty i umiestnenie súhvezdí na oblohe. V prípade nepriaznivého počasia sa pozorovanie, samozrejme, nebude môcť konať," informovalo KOS v Nitre.