Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianski pekári vytvorili rekordnú chlebovú tortu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na výrobu radostníka spotrebovali 16,5 kilogramu chlebovej múky, 370 gramov droždia, 350 gramov soli, 11 litrov vody a ďalšie ingrediencie.

Nitra 15. októbra (TASR) – Svetový deň chleba, ktorý pekári na celom svete oslavujú 16. októbra, oslávili nitrianski pekári radostníkom - rekordnou chlebovou tortou. Do Slovenskej knihy rekordov bude zapísaná 70 centimetrov vysoká poschodová chlebová torta postavená z troch najpredávanejších druhov chleba, vážiaca 35 kilogramov, s priemerom 85 centimetrov. Dvaja pekári, technologička a pracovníčka odbytu ju začali piecť už o piatej hodine ráno, práca im trvala zhruba šesť hodín, informovala Zdenka Klimeková, manažérka pekární. „Rozhodli sme sa takýmto spôsobom pripomenúť, aký veľký význam má pre nás chlieb. V minulom roku zjedol každý jeden Slovák v priemere 36,6 kilogramu chleba,“ skonštatoval manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA Peter Živický.

Pekári spotrebovali na výrobu radostníka 16,5 kilogramu chlebovej múky, 370 gramov droždia, 350 gramov soli, 11 litrov vody a ďalšie ingrediencie. Torta bola veľká ako 35 kilogramových chlebov, ktoré spotrebiteľ bežne dostane kúpiť v obchode. Jej základ tvoril tmavý chlieb Čert, druhé poschodie konzumný chlieb pšenično-ražný a vrchný bochník bol zemiakový chlieb. Radostník bol ozdobený makom a rôznymi druhmi obilnín. Pochutnajú si na ňom klientky krízového centra pre matky s deťmi Slniečko v Nitre, ktorému Penam rekordnú chlebovú tortu daruje. Z maxitorty by sa dalo pripraviť 1400 obložených chlebíkov, 700 veľkých hrianok, 2800 kanapiek či 20.000 krutónov.