Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianski vodohospodári začali čistiť zanesený Janíkovský kanál

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

S čistením Janíkovského kanála, z ktorého plánujú v priebehu siedmich týždňov odstrániť približne 1000 metrov kubických rôznych nánosov.

Nitra 13. januára (TASR) – Vodohospodári začali dnes s čistením Janíkovského kanála, z ktorého plánujú v priebehu siedmich týždňov odstrániť približne 1000 metrov kubických rôznych nánosov. Kanál, ktorý odvádza vodu zo sídliska Chrenová, ale i z výstaviska Agrokomplex či parkovísk veľkých nákupných centier, plní aj dôležitú protipovodňovú funkciu.

Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboša Krna je práve preto dôležité, aby bol jeho tok čistý a dostatočne hlboký. "Z hľadiska ochrany pred povodňou je tento kanál takpovediac neuralgickým prvkom, pretože pri povodňových prietokoch v rieke Nitra dochádza k vzdutiu aj jeho hladiny. Preto je mimoriadne dôležité, aby kanál dokázal odvádzať dažďové zrážky aj v čase povodňových situácií. Pretože vodohospodári zistili, že na jeho 600-metrovom odkrytom úseku sa usadila už 80-centimetrová vrstva nánosov, rozhodli sa túto časť prečistiť," uviedol Krno.

Usadeniny z dna Janíkovského kanála budú vybagrované na breh, odkiaľ si ich pracovníci Západoslovenských vodární a kanalizácií odvezú na svoju skládku sedimentov pri čistiarni odpadových vôd. "Náklady na tieto práce dosiahnu necelých 20.000 eur, no povodňové škody v prípade zaneseného Janíkovského kanála by boli určite vyššie," doplnil Krno.