Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj môže ponúknuť Jaguaru kvalitné stredné školy

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Očakávaný príchod automobilky považujú viacerí predstavitelia kraja za dôkaz, že prioritami pri rozvoji škôl má byť podpora technických odborov na SOŠ.

Nitra 8. septembra (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) je pripravený ponúknuť automobilke Jaguar na spoluprácu pri výchove pracovníkov technicky zamerané stredné odborné školy (SOŠ) s kvalitným vybavením. Konštatoval to predseda NSK Milan Belica po informácii, že automobilka, ktorá deklarovala záujem vybudovať v Nitre nový závod, hľadá školu, s ktorou by pri vzdelávaní študentov chcela spolupracovať.

„Tie školy budú auditované. Máme technické SOŠ v Zlatých Moravciach, Šuranoch aj Nitre, kde by som nemal žiadnu obavu, čo sa týka ich úrovne. To sú školy, ktoré sú už dnes veľmi slušne vybavené, pretože my sme vlastne systém duálneho vzdelávania začali robiť päť rokov predtým, ako bol príslušný zákon prijatý. Takže my v tomto smere nezaostávame. To, čo by sme potrebovali, je väčšia podpora aj zo strany zamestnávateľov, aby popri dobrej teoretickej príprave pomohli žiakom aj s tou praktickou časťou. Lebo ak má študent v budúcnosti pracovať na CNC strojoch, tak sa to môže naučiť len na CNC stroji. Práve o tom je duálne vzdelávanie,“ uviedol Belica.

Podľa krajského poslanca Pavla Gogu bude pre prípadnú spoluprácu automobilky a SOŠ dôležitá aj pripravenosť a flexibilita NSK, ale i vedenia škôl. „Tu musí byť symbióza investora a Nitrianskeho samosprávneho kraja, aby sa dohodli na prioritách a mohla sa hľadať škola, ktorá by v rámci vzdelávania vyhovovala stanoveným potrebám. A to je aj na riaditeľoch a vedení škôl, aby si pripravili príslušné programy a vedeli vyjsť v ústrety požiadavkám vyplývajúcim zo spolupráce s investorom,“ povedal Goga.

Očakávaný príchod automobilky Jaguar do priemyselného parku v Nitre považujú viacerí predstavitelia NSK i krajskí poslanci za dôkaz, že prioritami pri rozvoji škôl má byť podpora technických odborov na SOŠ. „Takto orientovaných škôl máme v Nitrianskom kraji iba 25 percent a to je málo. V priebehu ďalších rokov musí byť badateľný trend posilňovania podielu technických odborov a samosprávny kraj musí vyvíjať tlak, ktorý povedie k tejto zmene,“ domnieva sa poslanec NSK Marián Radošovský. „Počet žiakov, ktorí prichádzajú do stredných škôl, je konečný. A ak ich máme nejakým spôsobom nasmerovať, tak nie vytváraním nových tried gymnázií, ale podporou technických odborov, musíme posilniť práve túto vetvu školstva. Tá priorita tej veľkej investície, ktorá do Nitry smeruje, je úplne jasná,“ dodal Belica.