Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj napĺňa rozpočet, očakáva vyššie príjmy, ako plánoval

Pohľad na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Z Regionálneho operačného programu čerpali prostriedky alokované nie len pre Nitriansky kraj, ale podarilo sa získať navyše aj tie prostriedky, ktoré iné kraje nevyčerpali. Opravili veľký kus ciest.

Nitra 17. decembra (TASR) – Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) sa v tomto roku ekonomicky darí. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu bol končiaci sa rok 2016 ešte o niečo úspešnejší ako ten vlaňajší, kedy sa kraju podarilo ukončiť hospodárenie s prebytkom vyše 10,4 milióna eur.

„V princípe bol lepší aj čo sa týka čerpania zdrojov. Skutočne sme využili všetko, čo sa využiť dalo. Z Regionálneho operačného programu (ROP) sme čerpali prostriedky alokované nie len pre náš kraj, ale podarilo sa nám z ROP-ky získať navyše aj tie prostriedky, ktoré iné kraje nevyčerpali a my sme za to opravili obrovský kus ciest,“ vysvetlil Belica.

Podľa hospodárskych údajov za tri kvartály tohto roka sa NSK darí bez väčších problémov napĺňať príjmovú časť rozpočtu. Najviac získava kraj z daňových príjmov, ktoré by podľa tohtoročného rozpočtu mali dosiahnuť sumu 87.000.000 eur. Už ku koncu septembra však do krajského rozpočtu pritieklo z daní viac ako 72 miliónov eur a do konca roka by mali tieto príjmy dosiahnuť viac ako 94 miliónov eur. NSK očakáva, že sa mu podarí získať viac financií aj pri nedaňových príjmoch. Kým v rozpočte sa počíta so sumou vyše 14 miliónov eur, kraj očakáva, že do rozpočtu by v skutočnosti malo prísť o vyše milión eur viac.

Niektorí poslanci už pred časom upozornili na to, že dobré finančné zdravie NSK by sa nemalo prejavovať sústavným zvyšovaním rezervného fondu, ale vyššími investíciami. Nezávislý poslanec Peter Oremus si myslí, že by bolo efektívnejšie, keby sa zdroje z rezervy využili napríklad na modernizáciu škôl, zlepšenie sociálnych služieb a ďalší rozvoj regiónu. Podľa Belicu však výčitky o nedostatočných investíciách do modernizácie kraja nie sú opodstatnené.

„Ja by som povedal, že my až nadpriemerne investujeme. Zoberme si cesty. Za posledné štyri roky sme ich opravili okolo 340 až 350 kilometrov a najviac to bolo práve v tomto poslednom roku. Takže ja si nemyslím, že my málo investujeme. To, že máme viac peňazí na rezerve, no tak to je len plus pre náš kraj. Môžeme ich podľa potreby použiť. Veď sa nikde nezahodia, ale použijú sa na zmysluplné projekty. Ja tvrdím, že netreba tie peniaze rozhádzať, ale ich treba zmysluplne investovať,“ skonštatoval Belica.