Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj upustí od vymáhania dlhov za takmer stotisíc eur

Pohľadávky sú už podľa Úradu NSK nevymožiteľné.

Nitra 7. júla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa vzdá vymáhania pohľadávok v celkovej hodnote viac ako 90.000 eur. Krajskí poslanci rozhodli o upustení od vymáhania podlžností, ktoré eviduje Stredná odborná škola (SOŠ) Technická v Komárne a zariadenie sociálnych služieb (ZSS) Magnólia v Hurbanove. Obe pohľadávky sú už podľa Úradu NSK nevymožiteľné a ich ďalšie evidovanie v účtovníctve kraja nemá zmysel.

Dlžníkom SOŠ Technická v Komárne bola akciová spoločnosť ZMV Kolárovo. Tá za výučbu žiakov dlhovala škole sumu 24.916,88 eur. K jej zaplateniu však nikdy nedošlo, pretože ešte v roku 1997 vyhlásil Krajský súd v Bratislave na majetok ZMV Kolárov konkurz. „Súpis podstaty pozostával z nehnuteľného a hnuteľného majetku a pohľadávok. Tieto boli odpredané, pričom po odpočítaní nákladov na správu majetku a vydaní výťažku veriteľom už nezostali ďalšie finančné prostriedky na vedenie konkurzu. Preto napriek vymáhaniu pohľadávok nedošlo k jej uspokojeniu,“ informoval Úrad NSK.

NSK už nebude vymáhať ani 68.574,50 eur od neziskovej organizácie Kresťanská charitatívna pomoc Lórantffy Zsuzsanna zo Svätého Petra, ktorá mala túto sumu dlhovať krajskému ZSS Magnólia v Hurbanove. Okresný súd v Komárne a neskôr aj Krajský súd v Nitre odmietli žalobu, ktorou sa Magnólia domáhala vyplatenia dlhu. „Konanie sa skončilo neúspešne v neprospech zariadenia Magnólia a rozhodnutie je právoplatné,“ uvádza Úrad NSK v dôvodoch, pre ktoré už nemá zmysel ďalej pohľadávku vymáhať.