Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj si do konca roka nestihne vybrať dopravcu

Ilustračné foto Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Nové verejné obstarávania na dopravcov čakajú okrem Nitrianskeho kraja aj ostatné samosprávne kraje na Slovensku.

Nitra 14. decembra (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) nestihne do konca roka ukončiť verejné obstarávanie dopravcu, ktorý má pre kraj zabezpečovať prímestskú autobusovú dopravu. NSK pripravuje celý proces už niekoľko mesiacov, oznámenie o vyhlásení obstarávania bolo odoslané na zverejnenie ešte 1. júla 2015. Na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) však prišli námietky od troch uchádzačov, ktoré celý proces pribrzdili.

"Úrad všetky námietky zamietol, dvaja uchádzači sa však v stanovenej lehote odvolali. Tým pádom bol harmonogram obstarávania tak trochu zmarený, takže nebude možné uzavrieť zmluvu s víťazom obstarávania do konca roka 2015 tak, ako to bolo naplánované,“ vysvetlil riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Podľa jeho slov tak musí kraj na dočasné obdobie vybrať dopravcu buď priamym zadaním, alebo predĺžiť zmluvu so spoločnosťami, ktoré zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu v súčasnosti. Takéto zmluvy však môžu platiť iba dočasne, maximálne dva roky. Krajskí poslanci sa na svojom dnešnom rokovaní rozhodli podpísať dodatok so súčasnými prevádzkovateľmi autobusovej dopravy, ktorými sú firmy Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky. "Hneď ako bude určený a schválený víťaz verejného obstarávania, tak sa táto zmluva ukončí a uzavrie sa nová zmluva s firmou, ktorá bude vybraná v súťaži," avizoval Guťan.

Nové verejné obstarávania na dopravcov čakajú okrem NSK aj ostatné samosprávne kraje na Slovensku. Kým v minulosti vyššie územné celky vyberali dopravné firmy priamym zadaním, v súčasnosti to už nie je možné. Kraje musia postupovať podľa nariadenia Európskeho parlamentu a nájsť vhodných dopravcov na základe výberového konania. V NSK v súčasnosti zabezpečuje prímestskú hromadnú dopravu spomínané spoločnosti Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky, s ktorými kraj uzavrel zmluvy priamym zadaním ešte v roku 2009.