Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

NKÚ zistil pri kontrole Nitrianskeho kraja viaceré nedostatky

Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Kontrolóri sa pri práci zamerali na preverovanie dokladov, predovšetkým na rozpočet, finančné a účtovné doklady, zmluvy a ďalšie dokumenty.

Nitra 16. júla (TASR) – Viaceré pochybenia pri hospodárení s verejnými financiami a majetkom vyššieho územného celku (VÚC) zistil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) pri kontrole Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Uskutočnila sa od 9. februára do 17. apríla tohto roku.

Ako sa uvádza v protokole NKÚ, ktorý NSK zverejnil na svojej webovej stránke, účelom bolo preveriť rozpočet a výsledky rozpočtového hospodárenia NSK, hospodárenie s verejnými prostriedkami, nakladanie s majetkom a majetkovými právami, spoľahlivosť vnútorného kontrolného systému a plnenie opatrení z predchádzajúcej kontroly NKÚ.

Kontrolóri sa pri práci zamerali na preverovanie dokladov, predovšetkým na rozpočet, finančné a účtovné doklady, zmluvy a ďalšie dokumenty. Odhalili pritom viaceré pochybenia, ktorých sa kraj dopustil. Ako z protokolu vyplýva, kontrola zistila nedodržanie platných postupov účtovania, nezverejnenie súhrnnej správy o podlimitných zákazkách s využitím elektronického trhoviska v profile verejného obstarávateľa či oneskorené zaslanie informácie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o uzatvorení zmluvy o dielo s úspešným uchádzačom.

NKÚ tiež upozornil na nedodržanie lehoty na vytvorenie elektronického dokumentu či na oneskorené zverenie majetku do správy organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. Kontrolóri v správe tiež uvádzajú, že kraj si neskoro uplatňoval práva a záujmy vo vzťahu k svojmu majetku, i to, že prenechával do výpožičky aj taký majetok, ktorý nebol predtým vyhlásený za neupotrebiteľný.

NSK tiež podľa protokolu nemal dostatočne upravené niektoré zásady o spôsobe výkonu práv. Za nedostatok považuje NKÚ aj neuvedenie niektorých práv k nehnuteľnostiam na listoch vlastníctva. Kontrolóri tiež upozornili na nakladanie s majetkom NSK, ktoré je v rozpore so zásadami hospodárenia. Ide napríklad o niektoré prenájmy majetku, ktoré podľa NKÚ neboli pre VÚC výhodné.

Kraj už pripravil súhrn opatrení, vďaka ktorým majú byť nedostatky zistené NKÚ odstránené. Ako sa v návrhu uvádza, Úrad NSK prehodnotí svoje plánované investície a zároveň bude zastupiteľstvu pravidelne predkladať návrhy na odpísanie tých investičných akcií, ktoré sú nepoužiteľné.

Kraj tiež vypracuje a predloží nájomcom rodinných domov a bytov nové nájomné zmluvy v súlade s platnou legislatívou. NSK chce tiež prehodnotiť nájomné zmluvy, ktoré súvisia s majetkom nemocníc v Topoľčanoch a v Komárne a s prenájmom majetku pre Regionálnu správu a údržbu ciest. Okrem toho pripravil aj viacero ďalších opatrení zameraných na efektívne spravovanie svojho majetku.