Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Nové úvery posunú zadlženosť mesta k hranici 50 %

Na snímke primátor Nitry Jozef Dvonč, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nitriansky primátor Jozef Dvonč v tejto súvislosti zdôraznil, že ekonomická kondícia mesta je veľmi dobrá a výška aktuálneho dlhu nijako neohrozuje jeho fungovanie.

Nitra 17. júna (TASR) – Úvery v celkovej hodnote päť miliónov eur si mesto Nitra chce vziať na prefinancovanie viacerých investičných akcií. Tri milióny eur určených na rekonštrukciu a zatepľovanie budov plánuje radnica čerpať z programu Energetickej efektívnosti v municipálnych budovách. Ďalšie dva milióny eur pôjdu na rekonštrukciu bývalej školy Svätourbanská, dostavbu útulku pre bezdomovcov a opravy ďalších mestských budov. V prípade čerpania oboch úverov dlh Nitry neprekročí zákonom povolenú hranicu 60-% úverovej zaťaženosti. Stúpne však na takú úroveň, pri ktorej by už mesto malo robiť opatrenia na jeho zníženie. Na túto skutočnosť upozorňuje aj hlavná kontrolórka mesta Darina Keselyová, podľa ktorej sa v prípade čerpania oboch úverov suma dlhu mesta vyšplhá nad hranicu 50 % z celkových skutočných bežných príjmov.

"Z toho dôvodu upozorňujem na ustanovenie zákona, ktorý ukladá obciam povinnosť pri dosiahnutí tejto hranice zadlženosti prijať opatrenia na zníženie celkovej sumy dlhu," skonštatovala.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč v tejto súvislosti zdôraznil, že ekonomická kondícia mesta je veľmi dobrá a výška aktuálneho dlhu nijako neohrozuje jeho fungovanie. "Nemáme neuhradené záväzky, máme peniaze na účtoch a narábame s vyrovnaným alebo prebytkovým rozpočtom. Máme majetok, ktorý by sa dal v prípade potreby predať a ak by si to vyžiadala situácia, vieme aj totálne šetriť. Pri súčasnom rozpočte mesta dokážeme v rámci úsporných opatrení a pri zachovaní bežnej činnosti mesta získať niekoľko stotisíc eur," skonštatoval.

Zároveň pripomenul, že súčasné úverové zaťaženie mesta stúplo aj na základe novej metodiky, ktorou sa vypočítava. "To zaťaženie bolo veľmi dobré, na úrovni okolo 28,5 %. My sme nabrali nejaké úvery, robila sa aj generálna rekonštrukcia ciest. Bolo to formou odkúpenia pohľadávky cez bankový dom, ale súčasná metodika aj takúto formu úhrady, hoci sa platí z prevádzkových prostriedkov, započítava do úverového zaťaženia. Takže týmto pádom tá suma 9,4 milióna eur, ktoré išli na opravu komunikácií a dvoch námestí, sa započítava do dlhu mesta a ten sa približuje k 50 %. Tá kritická hranica je síce 60 %, ale keď sa preukáže, že úverové zaťaženie je dlhodobo nad 50 %, tak už treba prijať určité ozdravné opatrenia," vysvetľuje Dvonč.

Nitriansky primátor je však presvedčený, že žiadne opatrenia nebude nutné prijímať. Ako upozornil, popri čerpaní pôžičiek mesto svoje úvery aj spláca, a preto bude schopné v nasledujúcom období udržať svoje dlhy tesne pod hranicou 50 % z celkových príjmov. "Predpokladám, že to možno bude tesné na budúci rok. Ale v priebehu rokov 2016 a 2017 by sme sa mali zbaviť nášho najväčšieho úverového zaťaženia, ktoré vzniklo z priemyselnej zóny. Tam splácame skoro päť miliónov eur ročne a tohto dlhu by sme sa mali zbaviť. Vtedy sa tá situácia určite uvoľní," dodal Dvonč.