Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Najbombardovanejšie slovenské mesto si pripomenie koniec vojny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nové Zámky si oslobodenie pripomenú koncom marca.

Nové Zámky 12. marca (TASR) – Oslobodenie mesta a tým aj koniec druhej svetovej vojny pre jeho obyvateľov si v Nových Zámkoch pripomenú oslavami 28. a 29. marca. Veľká časť mesta bola počas vojnových udalostí takmer celkom zničená. Dodnes sa o Nových Zámkoch hovorí ako o najbombardovanejšom slovenskom meste.

Ako informovala novozámocká radnica, oslavy sa začnú v piatok 28. marca slávnostným príhovorom primátora Gejzu Pischingera, kultúrnym programom a kladením vencov pri Pamätníku obetiam násilia. Súčasťou úvodného dňa osláv bude aj výstava fotografií a dokumentov, ktoré sa týkajú masívneho bombardovania Nových Zámkov. Druhý deň bude patriť bojovým ukážkam z obdobia druhej svetovej vojny, prezentácii historických zbraní, vojenskej techniky a pyrotechnických efektov. Program sa začne o 14. hodine na Nábrežnej ulici.

Mesto Nové Zámky na prelome rokov 1944 a 1945 takmer zničili tri veľké bombardovania anglickými a americkými leteckými silami. Prvé dva kobercové nálety sa odohrali 7. a 14. októbra 1944. Pri druhom bola zničená celá oblasť v okolí železničnej stanice a železničná kolónia mesta. Na území rušňového depa bolo napočítaných 364 bombových kráterov. Zničených bolo 40 rušňov s 1370 naloženými vagónmi. Najtragickejšie bolo tretie bombardovanie 14. marca 1945, keď anglo-americké letectvo zhodilo na mesto 700 bômb. Z pôvodných 3394 domov bolo zničených 2023. Takmer všetky historické budovy v meste boli pri náletoch zničené, prípadne poškodené do takej miery, že museli byť po vojne zbúrané. Obdobie okupácie a druhej svetovej vojny bolo v Nových Zámkoch ukončené 29. marca 1945, po prechode druhého ukrajinského frontu.