Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Novinári vyrazili na trojdňový prejazd slovenskou Route 66

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cesta ponúka prírodné zaujímavosti, kúpele, technické pamiatky, hrady, zámky a rarity, o ktorých často nevedia ani našinci.

Šahy 16. júla (TASR) – Slovenskí i zahraniční novinári vyrazili v piatok zo Šiah na trojdňový prejazd slovenskou Route 66. „Cieľom podujatia je predstaviť novinárom slovenskú Route 66 ako úspešný projekt a vytvárať povedomie plánovaného európskeho koridoru prepojením Baltského a Jadranského mora ako EÚ Route 66,“ informoval Juraj Smrečan zo Slovenskej asociácie Route 66. Záštitu nad podujatím prevzal Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

Cesta I. triedy 66 spája Šahy a Tatranskú Javorinu, Slovensko pretína severojužným smerom. Spája tri štáty, prechádza troma samosprávnymi krajmi. Jej dĺžka je na území Slovenska 330 kilometrov, spája hraničné priechody s Maďarskom v Šahách a s Poľskom v Lysej Poľane. Prechádza mestami Šahy, Dudince, Krupina, Zvolen, Sliač, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Kežmarok a Spišská Belá. Za hranicou s Poľskom pokračuje smerom do Zakopaného. Osobitná je virtuálna, 60 kilometrov dlhá časť z Lopeja do Liptovského Mikuláša. Cesta ponúka prírodné zaujímavosti, kúpele, technické pamiatky, hrady, zámky a rarity, o ktorých často nevedia ani našinci.

Na svete sú tri turistami vyhľadávané cesty 66. Prvá, materská, vznikla v Amerike, ďalšia je v Juhoafrickej republike, tretia na Slovensku. Každá z ciest musí spĺňať základné štandardy v podobe spájania krajov či provincií, zabezpečovať hospodársky rozvoj a prechádzať krížom cez územie štátu. Vždy musí ísť o cestu prvej triedy označenú číslom 66.