Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

NSK očakáva výpadok príjmov kvôli pandémii vo výške 7,8 milióna eur

Nitrianska kalvária, archívna foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pokles daňových príjmov navrhuje kraj premietnuť do súčasného rozpočtu šetrením a zoškrtaním výdavkov o chýbajúce príjmy.

Nitra 23. augusta (TASR) – Výpadky v príjmoch Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 zrejme nebudú také vysoké, ako sa pôvodne očakávalo. Ešte v máji kraj vyčíslil predpokladané škody na 9,6 milióna eur.

Na základe prognózy vývoja daňových príjmov, publikovanej Inštitútom finančnej politiky ministerstva financií, z 25. júna upravil kraj odhad výpadku v príjmoch na 7.809.000 eur. „V porovnaní s odhadom publikovaným 23. apríla je teda prognóza mierne lepšia,“ konštatuje sa v správe Úradu NSK, ktorou sa budú zaoberať krajskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok 24. augusta.

Pokles daňových príjmov navrhuje kraj premietnuť do súčasného rozpočtu šetrením a zoškrtaním výdavkov o chýbajúce príjmy, teda o viac ako 7,8 milióna eur. „Naďalej pretrvávajúcim rizikom je príchod druhej vlny pandémie a prehlbovanie recesie slovenskej ekonomiky. Ďalší odhad vývoja daňových príjmov očakávame koncom septembra. Bude dôležitý pre zostavovanie rozpočtu na roky 2021 až 2023,“ pripomína Úrad NSK.