Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Obyvatelia Topoľčian zaplatia viac za odpad, psov i sociálne služby

Pes uteká po zasneženej ceste v nemeckom meste Landsberg am Lech 30. decembra 2014. Foto: TASR/AP

Majitelia psov žijúci v obytných domoch a činžiakoch zaplatia za svojho psa 36 eur.


Topoľčany 14. januára (TASR) – Obyvatelia Topoľčian zaplatia v tomto roku vyššie poplatky za komunálny odpad, vyššie miestne dane i dane z nehnuteľností. Majitelia psov žijúci v obytných domoch a činžiakoch zaplatia za svojho psa 36 eur, čo je o dve eurá viac ako vlani. Podľa primátora Petra Baláža mesto pristúpilo k zvýšeniu sadzby dane za psa pre obyvateľov bytových domov prvýkrát od roku 2008.

Výška dane za psa sa oproti minulým rokom nezmenila pre majiteľov psov, ktorí bývajú v rodinných domoch či držia psa v rámci objektov a pozemkov firiem. Rovnakú sumu 12 eur zaplatia aj vlastníci psov, ktorí bývajú v bytovom dome a zároveň sú členmi kynologického spolku, pričom majú psa trvale umiestneného na cvičisku. Občania z mestských častí Veľké a Malé Bedzany zaplatia za psa poplatok 8,50 eura.

V tomto roku sa v Topoľčanoch zvyšuje aj daň z bytov, ktorá spadá pod daň z nehnuteľností. Poslanci schválili zvýšenie sadzby na 0,170 eura za štvorcový meter, čo predstavuje zvýšenie príjmov mesta o 17.000 eur v porovnaní s minulým rokom. Keďže mesto je zo zákona povinné udržať určité rozpätie medzi minimálnou a maximálnou sadzbou daní pre fyzické a právnické osoby a mesto Topoľčany toto rozpätie prekračuje, zvyšovanie dane bude pokračovať aj v budúcich rokoch, upozornil primátor.

Vyššie poplatky zaplatia občania aj za komunálny odpad. Kým vlani platili zaň 24 eur za osobu, v tomto roku sa poplatok zvýšil o jedno euro na 25 eur. Podľa poslancov, ktorí odsúhlasili toto zvýšenie, nedokázal minuloročný výber pokryť v plnom rozsahu všetky výdavky na zber, prepravu, separáciu a likvidáciu odpadu.

V tomto roku si oproti minulému priplatia aj občania, ktorí využívajú sociálne služby poskytované mestom. Namiesto doterajšej sadzby 1,10 eura za jednu hodinu sa poplatok zvyšuje o 20 centov na 1,30 eura. Podľa primátora záujem o tieto služby narastá, mesto však službu dotuje zo svojho rozpočtu až do výšky 76 percent. Sadzba za sociálne služby sa pritom nemenila už niekoľko rokov.